HITPARÁDY (38.): Jak to ta Rihanna dělá? I s nehitovou deskou strhla davy

Vydáno 23.03.2016 | autor: Josef Martínek

Ceněný double se tento týden povedl v USA Rihanně. Zpěvačka totiž v jeden týden vede singlovou i albovou hitparádu. A to i přesto, že její nová deska Anti není zrovna nejhitovější. V Česku nejvíc kupující lační po reedicích Jiřího Schelingera a z rádií jim k tomu zpívá Justin Bieber.

HITPARÁDY (38.): Jak to ta Rihanna dělá? I s nehitovou deskou strhla davy Rihanna znovu dokázala strhnout davy

V ČESKU VÍTĚZOVÉ ZŮSTÁVAJÍ

V českých hitparádách se oproti minulému kolu první příčky nemění. Justin Bieber tak má podruhé nejhranější singl v rádiích, když nejčastěji z přijímačů slýcháme Love Yourself. Už na dvojku se ale prokousal Matt Simons s Catch & Release. Singl pochází už z roku 2014, ale jak to tak někdy bývá, k větší popularitě mu pomohl až remix. Díky němu Matt ovládl žebříčky v Belgii, Francii i Německu a nyní útočí na čelo také u nás. Na trojce figurují Twenty One Pilots se Stressed Out a na čtyřce nejvýše umístěný český hit - Ty a já od Kryštof. Hned za nimi je ale Xindl X, pátý s Na vodě.

HITPARÁDY (37.): Jiří Schelinger je v Česku 35 let po své smrti nejprodávanější, porazil i Adele

Také Jiří Schelinger udržel konkurenci za svými zády a reedice jeho dvou alb ze sedmdesátých let v jednom balíčku je znovu zlatá. Na obou nahrávkách, Hrrr na ně... a ...nám se líbí..., spolupracoval zpěvák, který by letos slavil 65 let, s Františkem Ringo Čechem. Nejžádanějším zahraničním titulem je v tuzemsku nadále 25 od Adele. Britská zpěvačka sice občas prohraje s nějakou domácí deskou, ze světových hvězd ji ale v českém žebříčku už dlouho nikdo nepokořil. Její popularitu u nás dokazuje i pohled do výsledků zahraniční části ankety Žebřík, v níž Adele ovládla hned čtyři kategorie. Trojku si odnáší kompilace Beatline 1967 - 1969. A novinky? Čtrnáctí jsou UDG a Emotikon, zmínku si zaslouží i Všichni svatí, předskokané aktuálního turné No Name. Jejich stejnojmenné album najdeme na 33. místě.

PĚTKRÁT A DOST

Dlouhých pět týdnů v Británii nikdo nevyzrál na hit 7 Years dánských Lukas Graham. Až přišel Mike Posner. Jeho song I Took A Pill In Ibiza postupně stoupal a nyní už mu ve vedení nikdo nebrání. Posnerova kariéra je zajímavá v tom, že po debutovém albu z roku 2010, které přineslo i velký hit Cooler Than Me, dosud nevydal nástupce. Ten je naplánován až na letošní květen a zmíněný singl mu obstarává skvělé promo. Bronz si tento týden odnáší švédská popová hvězdička Zara Larsson, které bylo teprve v prosinci 18 let. Úspěchu se dočkala se songem Lush Life.

V albech se toho tento týden moc nestalo. Žádná silná novinka pořadím na medailových stupních nezamíchala, takže jedničku si znovu odnesla Adele. Je docela možné, že s 25 se budeme na čelních pozicích setkávat třeba až do konce roku. Justin Bieber si prohodil místo s Jess Glynne, když je jeho Purpose na dvojce, zatímco I Cry When I Laugh klesá na bronz. V Top 10 najdeme jen jednu novinku: Killswitch Engage s Incarnate na 10. místě.

RIHANNA SI ZCELA ZÍSKALA AMERIČANY

Rihanna je sice na první místa hitparád zvyklá, ale zrovna s novou deskou Anti se úspěch moc neočekával. Hitové ambice má snad jen pilotní singl Work, ale i temnější a méně libové songy si našly své kupce. Díky tomu slaví RiRi tentokrát double - tedy první místo v singlech i albech. V singlovém žebříčku jí na paty nejvíc šlape druhý Justin Bieber s Love Yourself a poprvé se do Top 3 probili Lukas Graham. Schválně, jestli se vyplní náš odhad z minula - tedy že po Evropě brzy ovládnou i americkou hitparádu.

Trendy na YouTube: Rihanna v únoru získala první místo za twerk!

V albech na Anti nevyzrála ani naše stará známá Adele. Její 25 bere tentokrát "jen" stříbro. Rihanna se na první místo dostala hned po lednovém vydání, nyní se ale na vrchol vrací. Bez ohledu na to, jestli se vám její experiment jménem Anti líbí, nebo ne, je zpěvaččina schopnost prodat i zdánlivě neprodejné zboží obdivuhodná. A může posloužit i jako návod pro další umělce, kteří by ve své tvorbě byli rádi odvážnější, ale bojí se slabé komerční odezvy. Trojku má za Purpose Justin Bieber, minulý šampion Kendrick Lamar se propadl až na pětku. Za ním je nejvyšší novinka v podobě Killswitch Engage.

zavřít