Na Grammy vystoupí Adele, Beyoncé i Metallica ve spojení s Lady Gaga, o gramofónek usiluje také česká zpěvačka

Vydáno 09.02.2017 | autor: redakce

V noci z neděle 12. února na pondělí 13. února ve 2:00 našeho času proběhne udílení Grammy. Živě ho na kanálu ČT art uvede Česká televize. Vystoupí například Adele, Bruno Mars, Metallica v neobvyklém spojení s Lady Gaga, Katy Perry, Beyoncé, The Weeknd s Daft Punk a řada dalších umělců. V plánu jsou tradičně také pocty osobnostem, které za uplynulý rok zemřely - vzpomínky se dočkají George Michael nebo Prince. Šanci na zisk ceny má také česká zpěvačka Magdalena Kožená. 

Na Grammy vystoupí Adele, Beyoncé i Metallica ve spojení s Lady Gaga, o gramofónek usiluje také česká zpěvačka Lady Gaga a Metallica se představí ve společném čísle

Mezzosopranistka Kožená je nominovaná v kategorii nejlepší klasické vokální sólo za album Monteverdi. "Budu jí držet palce. Grammy je nesporně nejprestižnější hudební ocenění. Co je pro film Oscar, je pro hudbu Grammy. Pro každého muzikanta je zisk této ceny velmi důležitý," říká hudební publicista Honza Dědek, který bude pro Českou televizi přenos komentovat, a dodává: "Je to pompézní show s výjimečnými hudebními čísly, jaké u nás nikdy neuvidíme, ale baví mě i ten soutěžní aspekt."

Nominacím Grammy vládnou Beyoncé, Drake, Rihanna a Kanye West, uspět může i Magdalena Kožená nebo David Bowie

Nejvíce nominací má favorizovaná Beyoncé, která v minulosti získala toto ocenění již dvacetkrát. V neděli může svou sbírku obohatit až o 9 zlatých gramofonků. V těsném závěsu za ní je další popová diva Rihanna a rapeři Drake a Kanye West, kteří obdrželi po osmi nominacích. Britka Adele má nominací "jen" 5, zato však boduje ve všech hlavních kategoriích. Pětkrát může bodovat také David Bowie, který loni, pouhé dva dny po vydání kritikou vysoce hodnoceného alba Blackstar, podlehl rakovině. 

vložte odkaz, text nemažte

Grammy jsou udělovány od roku 1958 Národní akademií hudebního umění a věd ve Spojených státech amerických. Aktuální 59. ročník se bude konat ve Staples Centre v Los Angeles, které je od roku 2004 stálým místem pro pořádání slavnostních ceremoniálů Grammy Award.

tz, jm

Témata: Grammy, Beyoncé, Adele, Magdalena Kožená, Metallica, Lady Gaga, Bruno Mars, Katy Perry, George Michael, Prince

 

zavřít