Zahraniční nominační tipy Žebříku (II): AC/DC, Coldplay nebo Imagine Dragons aspirují na Skupinu roku, nejlepší album nahrála Taylor Swift či Miley Cyrus

Vydáno 23.02.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Kdo se stane Skupinou roku? A jaké album bylo loni nejlepší? Rozhodovat můžete do neděle 28. února, kdy končí hlasování v aktuálním ročníku ankety Žebřík. Ta bude vyhlášena 21. května v prostorách DEPO2015 v Plzni. O post nejlepší kapely se uchází AC/DC, Biffy Clyro, Coldplay, Imagine Dragons a Pearl Jam. Z alb jste pak do druhého kola poslali Folklore od Taylor Swift, Gigaton od Pearl Jam, Ordinary Man od Ozzyho Osbournea, Plastic Hearts od Miley Cyrus a Power Up od AC/DC.

Zahraniční nominační tipy Žebříku (II): AC/DC, Coldplay nebo Imagine Dragons aspirují na Skupinu roku, nejlepší album nahrála Taylor Swift či Miley Cyrus Zahraniční nominační tipy Žebříku (II): AC/DC, Coldplay nebo Imagine Dragons aspirují na Skupinu roku, nejlepší album nahrála Taylor Swift či Miley Cyrus


SKUPINA

AC/DC

Kapela AC/DC v loňském roce nečekaně oznámila návrat v té nejsilnější možné sestavě. Jen pár dnů na to formace vydala první singl z připravované desky, která spatřila světlo světa jen o měsíc později. Ačkoliv rozhodně nejde o nejlepší album skupiny, nahrávka se jí povedla.

ŽEBŘÍK: Nominacím vévodí Anna K, Lenny, David Koller, Marek Ztracený, Miro Žbirka, Lucie, Monkey Business a Tata Bojs

Biffy Clyro

Skotská rocková skupina Biffy Clyro vydala loni desku A Celebration of Endings, která dosáhla v anglické albové hitparádě prvního místa. Nahrávka o jedenácti skladbách se dočkala mnoha pozitivních recenzí a jakmile to situace jen trochu dovolí, plánuje s ní kapela vyrazit na turné.

Coldplay

Kapela Coldplay vydala předloni nové album, z nějž minulý rok představila hned několik singlů. Champion Of The World i Trouble In Town se celosvětově dobře uchytili, a tak se formace druhou jmenovanou píseň rozhodla pustit ven i jako live verzi z iHeartFestival.

RECENZE: Coldplay se v dokumentu A Head Full Of Dreams odhalili, pobavili i zazpívali

Imagine Dragons

Pandemie koronaviru ovlivnila také plány Imagine Dragons, kteří měli čas prohrabat se staršími vydanými kousky. K songu Nothing Left To Say z debutové desky Night Visions z roku 2012 pak natočili videoklip pod taktovkou Patricka Focha. A Vánoce oslavili vtipným vizuálem k písni White Christmas.

Imagine Dragons ovládli pražskou O2 arenu

Pearl Jam

Kolem Pearl Jam byl delší dobu, co se nové hudby týče, klid. Koncem roku 2019 se však formace zavřela do studia a začala pracovat na albu, které pustila ven loni v březnu pod názvem Gigaton. Plánovala s ním vyrazit také na turné, to však muselo být odsunuté. Zničehonic tak v říjnu skupina překvapila své fanoušky singlem Get It Back, který napsal bubeník Matt Cameron.

ALBUM

Folklore – Taylor Swift

Taylor Swift byla včera jednou z mála interpretů, kteří se nebáli vydat nové album bez toho, aniž by ho okamžitě začali propagovat na turné. Jako blesk z čistého nebe pustila zpěvačka ven hned dvě desky, přičemž Folklore se do repertoáru třicetileté hudebnice zapsala jako její osmá nahrávka. Američanka se na něm vrátila k čistému písničkářství a ve skladbach nabídla svým příznivcům hned několik příběhů.

RECENZE: Taylor Swift na Folklore vyměnila barvy za melancholickou šeď

Gigaton – Pearl Jam

Fanoušci Pearl Jam čekali na jedenáctou desku svých oblíbenců dlouhých osm let. Gigaton formace vydala 27. března a chtěla k němu vyrazit na šňůru, tu však musela přeplánovat. „Cesta k tomuto albu byla pořádně dlouhá. Bylo to emocionálně temné a občas zmatené období, ale bylo plné vzrušení a experimentování,“ uvedl Mike McCready. O obal desky zobrazující roztávající ledovce u Norska se postaral kanadský fotograf Paul Nicklen.

Ordinary Man – Ozzy Osbourne

Deset let trvalo, než se Ozzy Osbourne vypravil do studia a nahrál novou sólovku. Padesátiminutová Ordinary Man obsahuje celkem jedenáct písní a byla vydaná pod záštitou Warner Music. Zpěvák k ní chtěl dokonce vyrazit na turné, kvůli zdravotním problémům ho ale musel odložit.

RECENZE: Ozzy Osbourne nemá dokonalé zdraví, desku ale ano

Plastic Hearts – Miley Cyrus

Sedmé studiové album Miley Cyrus se dočkalo pozitivních ohlasů, cesta k němu však byla trnitá. Jeho vydání pozdržel nejen zpěvaččin rozvod, ale také operace hlasivek a později i pandemie koronaviru. Z původního EP o různých žánrech nakonec vzniklo plnohodnotné album Plastic Hearts, s jehož songy hudebnice zamířila do rockových vod. Tvrdší pecky na albu střídají zábavnější skladby jako Prisoner, i melancholičtější song jako Angels Like You, zpěvaččin přesvědčivý hlas pak skvěle dokresluje atmosféru celé desky.

Power Up – AC/DC

I po téměř padesáti letech mají AC/DC co nabídnout. Loni se dali opět dohromady, Brian Johnson se znovu postavil k mikrofonu a vznikla nahrávka Power Up. Ačkoliv deska nezastíní ty předchozí, rozhodně má co nabídnout. O tom svědčí i prodejnost nahrávky. Krátce po vydání se vyhoupla na první místo žebříčku Billboard 100.

Předprodej vstupenek a VIP passů na finálový večer probíhá na www.anketazebrik.cz/vstupenky

Kompletní nominace včetně zahraniční části ankety, obsáhlou historii Žebříku či tipy hudebních redaktorů nabízí www.anketazebrik.cz.

Facebook Anketa Žebřík
Událost Žebřík na Facebooku

Text: Andrea Štipčáková, foto: archiv iREPORT
Témata: AC/DC, Biffy Clyro, Coldplay, Imagine Dragons, Pearl Jam, Taylor Swift, Miley Cyrus, Ozzy Osbourne

zavřít