Zapomenuté české kapely 34. | Projektil

Vydáno 20.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy.

Zapomenuté české kapely 34. | Projektil Zapomenuté české kapely 34. | Projektil

Skupina, které je věnován tento díl, pro některé určitě zapomenutá není. Přesto jsem ji do seriálu Zapomenuté české kapely zařadil, a to zcela záměrně. Její největší hit, Zahradu ticha, znají téměř všichni, jenže jen zanedbatelné procento z této masy ví, kdo ho vlastně nahrál. Má ho na svědomí pražská kapela Projektil, již v roce 1979 zosnoval kytarista Ivan Sekyra po svém odchodu z Abraxasu.

Zapomenuté české kapely 33. | Para-ment

Vždy ji tvořili výteční muzikanti a za mikrofonem se také prostřídaly vesměs výrazné vokální persony, jmenujme Jiřího Hoppa, Pavla Rotha, Milana Schelingera, Jiřího Petrůje nebo Dana Horynu. Projektil natočil v letech 1979 až 1989 spoustu nahrávek v rozhlasových studiích, na albech z toho ale vyšlo jen torzo, konkrétně pět sedmipalcových singlů. Až po zániku kapely vyšly dvě repertoárově hodně podobné „best of“ CD, jedno v roce 1998, druhé až v roce 2016. V novém tisíciletí se Projektil dvakrát pokusil o comeback, neměl ale dlouhého trvání.

Mimochodem, tou „zahradou tichou s bránou zdobenou“ myslel Ivan Sekyra hřbitov. Ironií osudu se ho dočkal více než předčasně, zemřel už v červnu 2012. V roce 2018 ho následoval baskytarista Zdeněk Fák a vloni zpěvák Jiří Hopp. Pavel Roth, Milan Schelinger, Dan Horyna nebo bubeník Karel Jenčík jsou na hudební scéně naštěstí nadále aktivní. 

Text: Petr Korál
Témata: Zapomenuté české kapely, Projektil, Abraxas, Dan Horyna

zavřít