Zapomenuté české kapely 14. | Sebastian

Vydáno 31.10.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Se čtrnáctou epizodou se náš seriál na nějakou dobu stočí do metalu v různách podobách. 

Zapomenuté české kapely 14. | Sebastian Zapomenuté české kapely 14. | Sebastian

V minulém díle tohoto seriálu jsem zmiňoval soutěž Marlboro Rock-In 1993, vítězství Kurtizán z 25. Avenue, kteří mimochodem 17. listopadu vydávají nové album Honzíkova cesta!, a druhé místo Dirty Pictures. Nicméně finalisté byli tenkrát tři a všechny ty kapely nabízely skvělou muziku, byť každá úplně jinou. Tudíž bych rád zmínil i na třetím místě se umístivší letohradskou partu Sebastian. Pozor, nezaměňovat s popíkářem z Liberce, ani s někdejší kytarovkou Sebastians, či se soudobými powermetalisty Sebastien!

Zapomenuté české kapely 13. | Dirty Pictures

Sebastian mě uchvátili už svou demokazetou Grrmjakmamáu z roku 1991, kdy se objevili také na kompilaci Rebelie II – Hardcore. Víc než ty jednodušší hardcorové vypalovačky mě od nich ale vždy bavily nepoměrně zajímavější psychothrashové kompozice tak trochu pod vlivem geniálních Voivod, které rozkvetly do netušené krásy na albové prvotině Snÿ O Marii z roku 1992. 

Pak se Sebastian začal od metalu vzdalovat směrem k o něco přístupnější, přesto nadále veskrze zajímavé tvrdé rockové muzice, jakou přinesla roku 1994 dlouhohrající dvojka Koně.

Následně z kapely odešel zpěvák Dan Friml (poté LoveHotel a Cosmetic Punk, nyní Mean Messiah) a Sebastian prošli řadou stylových i personálních změn. Naposledy o sobě dali vědět loňským digitálním singlem Marüe o dvou písních, který byl však nahrán už v letech 2015 až 2016. Momentálně podle všeho kapela stále pauzíruje.

Zapomenuté české kapely 12. | Diagnóza dávivá žízeň

Pokud se nic nezměnilo, kytaristu Miloše Jeníčka dnes můžete slyšet v poprockové kapele Hashberry a jen tak úplně na okraj - jeho synové Radek a Daniel hrají ve výborné formaci The Complication. Baskytaristu Dana Kubelku jsem naposledy registroval ve skupině Zupper.

Text: Petr Korál, foto: bandzone.cz/sebastian
Témata: Zapomenuté české kapely, Sebastian, Kurtizán z 25. Avenue, Dirty Pictures, Rebelie II – Hardcore

zavřít