Zapomenuté české kapely 13. | Dirty Pictures

Vydáno 30.10.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Tentokrát vzpomínáme na českoamerické Dirty Pictures.

Zapomenuté české kapely 13. | Dirty Pictures Foto: Kids & Heroes Magazine

Dirty Pictures byli mimořádně svěžím závanem na pražské kytarové scéně 90. let. Skupinu hrající v nejúspornějším tříčlenném obsazení tvořil v našem hlavním městě tehdy žijící americký kytarista, zpěvák a obrovský milovník The Clash, který používal umělecké jméno Huckleberry Dirt, a tuzemská rytmika Zdeněk Marek a Pavel Špaček.

V roce 1993 Dirty Pictures postoupili až do finále prvního ročníku prestižní soutěže Marlboro Rock-in, do níž bylo přihlášeno více než šest stovek (!) kapel. Nakonec skončili o pomyslná prsa druzí za Kurtizánami z 25. Avenue. Ještě ten samý rok „Špinavým obrázkům“ vyšlo album Escape From Sloppy Lake a dva roky nato pak nahrávka se všeříkajícím názvem Maxi Single. To však byla už labutí píseň souboru, neboť Huck alias James se záhy vrátil domů za oceán.

Zapomenuté české kapely 12. | Diagnóza dávivá žízeň

Na 90. léta se často vzpomíná jako na dobu, kdy bylo možné i dnes zdánlivě již nepředstavitelné, a následující historka tomu dává za pravdu. Když v dubnu 1994 hostil pražský klub Repre benefiční festival na podporu uprchlíků, kteří utíkali před válkou v bývalé Jugoslávii, objevil se na ní také Joe Strummer z legendárních The Clash. Ti zvuk Dirty Pictures samozřejmě zásadně ovlivnili, došlo ale na mnohem víc - Joe Strummer společně s Dirty Pictures na pódiu zahrál šest skladeb, z toho tři od The Clash.

Až v letech 2013 a 2015 došlo k několika vzpomínkovým koncertům a dokonce i k natočení nové písničky Letiště, kterou Huck nazpíval snaživě roztomilou češtinou s mocným americkým akcentem. V poslední sestavě Dirty Pictures nahradil Pavla Špačka za bicími Lukáš Vincour, jinak člen punkových spolků Pipes and Pints a Boy.

Text: Petr Korál, foto: archiv DDŽ
Témata: Zapomenuté české kapely, Dirty Pictures, The Clash, Pipes and Pints, Boy

zavřít