Vegani a vegetariáni na české hudební scéně: Proč Tomáš Klus, Ben Cristovao, Jindra Polák a další nejí maso?

Vydáno 11.08.2017 | autor: Hana Bukáčková

S vegetariánstvím a veganstvím se v poslední době roztrhl pytel - a to nejenom na hudební scéně. Je to jen další z trendů, nebo námět k tomu, abychom se nad svými stravovacími návyky skutečně zamysleli? Oslovili jsme vybrané hudebníky, kteří se rozhodli nejíst maso, a zjistili, co je k tomuto kroku vedlo. 

Vegani a vegetariáni na české hudební scéně: Proč Tomáš Klus, Ben Cristovao, Jindra Polák a další nejí maso? Vegani a vegetariáni na české hudební scéně: Proč Tomáš Klus, Ben Cristovao, Jindra Polák a další nejí maso?


Lukáš Vincour (Pipes and Pints)

V boji proti zabíjení zvířat aktivně vystupuje Lukáš Vincour, bubeník z Pipes and Pints. Maso nejí patnáct let, z toho se asi tři roky stravuje pouze rostlinnou potravou. Jeho přáním je, aby člověk evolucí, kterou neustále podstupuje, dospěl až k rozhodnutí, že zabíjet zvířata kvůli své obživě už dávno není nutné. Prvotním impulsem vegetariánstvím bylo to, že se jako mladý pankáč dostal do party, kde byli skoro všichni vegetariáni. Tenkrát to k punku neodmyslitelně patřilo, alespoň v tom, ve kterém se pohyboval.

Lukáš Vincour (Pipes and Pints) interview: Život je hra, kterou hraji, jak nejlépe dovedu

A tak se rozhodl nejíst maso také, zpočátku aby zapadl do party. Pak nad tím ale začal přemýšlet o něco hlouběji a přišlo mu to jako logické a správné rozhodnutí. K veganství se dostával delší dobu. Je představitelem "straight edge", tedy životního stylu spojeného s hardcore punkem, kde se odmítají jakékoliv drogy (včetně alkoholu), nejí se potraviny živočišného původu, bojuje se za práva zvířat apod.

V současné chvíli je pro něj nemyslitelné, že by měl mít prsty v týrání nebo zabíjení zvířat jen proto, že dostal na něco chuť. To považuje za vrchol sobectví. Tím jeho aktivity nekončí. Zasloužil se o zákaz kožešinových farem na území ČR od roku 2019, lobboval u poslanců, složil song spojený s kampaní a předal 46 tisíc podpisů Parlamentu. Také cítí potřebu pomáhat zvířatům a lidem, kteří je zachraňují. Zhruba před půl rokem se rozhodl s manželkou, že v tomhle směru něco podniknou. Vytiskli první várku triček, z jejichž prodeje jde 20 % na tyto aktivity. Design trička navrhla tatérka a umělkyně Dominika Nováková. Další aktivity projektu Zvířata nejíme na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Lukáš navíc plánuje napsat veganskou knížku, která ale zdaleka nebude jen o veganství.

Ben Cristovao

Dalším veganem je Ben Cristovao, který nejí živočišné produkty dva roky. Krom hudby stíhá profesionálně dělat sport (brazilské jiu-jitsu), ve kterém je pro letošek Mistr Evropy. Momentálně se chystá na srpnové Mistrovství světa. To, že nejí živočišnou stravu, ho nijak nelimituje. Naopak, tělo si zvykne na to, že má proteiny a bere si je z něčeho jiného. Cítí se lehčí, funkčnější, rychlejší, metabolismus se mu zrychlil a k tomu si připadá zdravější. Zastává tento názor: "Když jíš maso, zároveň jíš celou historii masa… a víš, co jedlo zvíře předtím, než jsi ho snědl(a)?"

Ben Cristovao interview: Už nechci dělat to, co se ode mě očekává

Mrzí ho, že veganství chytlo divné PR. Vadí mu, že existuje slovo vegan a lidé se takto škatulkují. Myslí si, že jí normálně a jde jen o zdravý úhel pohledu toho, proč člověk zabíjí zvířata, aby se najedl… Nerad by někomu něco zakazoval, spíš by podpořil dobrou věc, například by vyzdvihl kvalitu veganských produktů apod.

Filip Vondrášek (Fast Food Orchestra)

Ačkoliv název kapely Fast Food Orchestra zavání nezdravými stravovacími návyky, v kapele se nacházejí dva vegani, Kučín a Fido. Frontman kapely a pořadatel festivalu Mighty Sounds Fido nejí maso 26 let, z toho pět let je vegan. Důvod, proč se rozhodl pro veganství je čistě etický - nyní se může s čistým svědomím dívat zvířatům do očí.

Fast Food Orchestra interview: Není nic lepšího, než pod sebou slyšet lidi zpívat texty našich písní

A jestli ho to nějak omezuje v životě? Jen na cestách, a to zcela výjimečně. Prý to mnohem více omezuje kamarády, když hodiny hledají veganské restaurace. A co nejraději jí? Miluje blízkovýchodní kuchyni, hummus, falafel, asijská jídla, pad thai, zelený kari, avokádo na všechny způsoby, luštěninové burgery, saláty, tofu, tempeh.

Jindra Polák (Jelen)

Frontman kapely Jelen přestal maso jíst neplánovaně a víceméně náhodou. Bylo to v době, kdy  měl o pětadvacet kilo víc, funěl i do krátkých schodů a pořád mu bylo těžko. Tenkrát se rozhodl změnit jídelníček. Přestal sladit, pít limonády, omezil bílé pečivo, ubral na mase a knedlících a výrazně přidal na zelenině a ovoci.

Postupně se o výživu začal zajímat víc, masa ubíral a ubíral, až zjistil, že mu vůbec nechybí. Také ho to přivedlo k tomu, aby se začal zajímat o etickou stránku věci a vůbec o to, jak se chováme nejen ke zvířatům, ale k celé planetě. Vegetariánem je necelých pět let. 

Jindra Polák (Jelen) interview: Novým klipem Domů se uzavírá kruh

Zastává názor, že není zapotřebí hned přestat jíst maso, ale bylo by fajn, kdyby se lidé trochu začali zajímat o to, co jedí, vrátili se zpátky k základním surovinám a víc se starali o to, co do svého těla z jídla přijímají. A taky o to, jaký vliv má dnešní obrovská nadprodukce nejen masa, ale vůbec všeho, na svět kolem nás. To, jak se chováme ke zvířatům, k přírodě a koneckonců i jeden k druhému, je téma, které se nás dotýká všech a všichni máme vliv na to, jak bude náš vlastní život za pár let vypadat.

Tomáš Klus

Tomáš Klus nejí maso skoro dva roky. Vedl ho k tomu soucit. Měl pocit, že jíme moc masa. Přitom byl kdysi velký masožrout... Před rokem zastával názor: "ok, maso ano, když je jednou týdně, ale nechci podporovat nadbytek masa." Chápe, že je přirozené, když jako lidi - všežravci - jíme maso. Ale vadí mu, když nemáme míru, neuvědomujeme si, že maso neznamená jenom to, že se někde porazí kráva. Je to obrovský náklad, maso, co máme na talíři, je 25 tisíc litrů vody a obrovské množství splodin, protože se transportuje z půdy, jíž spásá. To jsou důsledky, ke kterým nechce svojí troškou do mlýna přispívat. Ale zároveň není takový, aby tvrdil, že kdo jí maso, je vrah. Ať si každý dělá, co chce.

Tomáš Klus interview: Uvědomil jsem si, že už nemusím nic hledat

Momentálně se to přehouplo z ekologického v ekoetické stanovisko a je mu líp na duši i na těle. Jeho zbožným přáním je, aby krom smažáku a hranolek bylo i mimo Prahu k sehnání něco bezmasého v restauracích. A na benzínkách, aby aspoň jedna z baget byla bezmasá. Jeho oblíbená vegge jídla budou moci ochutnat u stánků návštěvníci pražského koncertu v rámci přidaných termínů RecyKlus, který se uskuteční 30. 9. v atypickém prostředí pražské Pragovky. 

Jakub Ondra

Jakub Ondra je nejmladší z naší šestky vybraných vegetariánů. Maso nejí čtyři roky a vedlo ho k tomu to, jak se zachází se zvířaty. Přijde mu hloupé před tím zavřít oči, proto se naštval a přestal ho jíst. Na kterém jídle si pochutná? Nejraději má hummus, když se dobře udělá, nebo arašídové máslo, které má velké množství proteinů a mastných kyselin. Na vegetariánství je podle něj super, že nikdy nemá člověk těžko v žaludku, podle něj se nedá takovým jídlem ani přejíst. Přišlo mu přirozené nejíst maso, ke kterému má odpor, a přemýšlí, že by se stal úplným veganem.

Jakub Ondra interview: Češi patří do světových hitparád. I když vydávám desku v Německu, Jacob Andrew být nechci

Věří, že se jednoho dne nebudou moci zabíjet a jíst zvířata. Ale na to si ještě budeme muset počkat, mohlo by to přijít až tak za sto/sto padesát let. 

Kromě jmenovaných nejí (nebo v minulosti nejedli) maso ani Richard Krajčo, James Cole, Yarda Helešic, Radek Tomášek ze Support Lesbiens, Vojta z Pipes and Pints, Thomson z Just For Being a mnoho dalších. A nazepomeňme ani na ženy. Také Aneta Galisová z Prague Conspiracy, Aneta Langerová či Lucka ze Sour Bitch nemají kladný názor na zabíjení zvířat. 

Text: Hana Bukáčková

Témata: vegetariánství, veganství, Lukáš Vincour, Pipes and Pints, Ben Cristovao, Filip Vondrášek, Fast Food Orchestra, Tomáš Klus, Jakub Ondra, Jindra Polák, Jelen

zavřít