ANKETA (I.): Jak tráví léto muzikanti? Kuba Ryba si napouští vanu na zahradě, Petr Fiala nesnáší klimatizaci

Vydáno 06.08.2018 | autor: Hana Bukáčková

Festivalová sezóna je v plném proudu, už se přehoupla do své druhé poloviny. Zjišťovali jsme pro vás, jak ji letos tráví vybraní muzikanti. Stihli Voxel, Petr Fiala (Mňága a Žďorp) nebo Kuba Ryba (Rybičky 48) dovolenou? A vadí jim aktuální tropické teploty, nebo se v nich naopak vyžívají? 

ANKETA (I.): Jak tráví léto muzikanti? Kuba Ryba si napouští vanu na zahradě, Petr Fiala nesnáší klimatizaci ANKETA (I.): Jak tráví léto muzikanti? Kuba Ryba si napouští vanu na zahradě, Petr Fiala nesnáší klimatizaci

Hudebníci odpovídali na následující otázky:

1) Letní sezóna je v plném proudu. Hraješ na mnoha festivalech, stihl jsi i dovolenou? Kde jsi už byl a kam se případně chystáš?
2) Jaký největší zážitek máš spojený s létem?
3) Jaký největší bizár máš spojený s letošními festivaly?
4) Jak bojuješ s aktuálním vedrem, které panuje v ČR?

Voxel

1) Dovolená bohužel pro mě v létě nehrozí, jelikož akcí je tolik, že prostě není kdy, o to víc se ale těším, až zmizím na druhou stranu světa v zimě. Chceme zkusit Thajsko i s dětmi jako baťůžkáři. Snad to zvládnem ve zdraví!

2) Největší koncertní zážitek byl asi SázavaFest, kde jsem vystupoval na Unplugged stage, neboli stage, kde je spíš klid. Ale to, co lidi předvedli? To jim nezapomenu, takovou atmosféru jsem nějakou dobu nezažil a budu z toho žít ještě dlouho!

Letní parket Výrava ovládlo mládí, zahráli Voxel, Jakub Děkan nebo Pekař

3) Nevím, jestli vyloženě bizár, ale letos na festivalu Benátská! s Impulsem se mi povedlo prasknout na kytaře během jednoho songu dvě struny. Hrál jsem proto část svého setu na pouhé čtyři struny, čili se z kytary během hraní stalo ukulele. A znělo to fakt příšerně, takže se všem, kteří to museli poslouchat, omlouvám. (úsměv)

4) Zjišťuju, že s tím moc bojovat nelze, dá se buď schovat, nebo se svlažit, proto jsem nejradši, když hraju na fesťácích u vody. Například na Přehrady festu miluju, že si před koncertem (i po něm) můžu jít zaplavat a zchladit se. V těch vedrech se vlastně pomalu začínám těšit, až bude podzim. A samozřejmě v zimě budu nedočkavě vyhlížet léto, jako každý rok.

Petr Fiala (Mňága a Žďorp)

1) Jasně, prázdniny jsou boží! Dřív jsem je trávil v nahrávacím studiu, teď je pro mě prioritou prožít je s děckama. Jezdíme každý rok na týden na Slapy, kde si půjčíme hausboat a jezdíme. Pak týden na chatě v Olešnici. Mezitím koupáky, zmrzky. Na podzim, kdy máme s kapelou volnej víkend, pojedeme ještě k moři, hurá, sláva, nazdar!

2) Zážitků spojených s létem mám mraky, asi jako každej. Doufám, že v nebi je převážně léto! První, na co jsem si teď vzpomněl, je stará příhoda o cestě z letního kina s kámoškou a kámošem, bylo nám kolem dvaceti, došli jsme k řece, byla půlnoc a já říkám: Ku*va, to je horko, že bych tam i skočil. A dívka bez váhání skočila, tak jsme museli taky. A domů jsme šli nahatí tmou, s mokrejma tričkama v ruce.

LIVE: Mňága a Žďorp završila své třicetiny parádní oslavou ve Foru Karlín. Gratulovali Tomáš Klus, Márdi nebo Vladimír Merta

3) Po Benátské! jsme spali v Liberci v hotelu Babylon, to je ten s aquaparkem, a ani inženýr Martin El Knor nebyl schopen najít ani po patnácti minutách svůj pokoj. Chodby předlouhé, číslování pokojů si vzal na starost zřejmě někdo na trojitém lexaurinu...Prostě jsme se furt nacházeli všichni zpět na recepci, kde jsme nakonec bivakovali až do rána.

4) S vedrem nebojuju, vedro přijímám a mám ho rád! Razím teorii, že v létě má být horko a v zimě zima. Klimatizaci nenávidím, nepoužívám, kdo jede se mnou v autě, má smůlu - budou stažený okýnka, budeme se potit a radovat se z vedra.

Pokáč

1) Fesťáky jsou moje dovolená! (úsměv) A po nich si dám dovolenou na podzimním klubovým turné. 

2) Určitě když jsme s klukama na gymplu jezdili na naše první fesťáky a vždycky hrozně záviděli těm, co můžou být v backstage. Teď už vím, že není o co stát. 

LIVE: Pokáč, Mucha nebo Květy - TOP 5 vystoupení Alternativní scény na Mezi ploty a jedna velká hvězda k tomu

3) Možná moje působení na velkým tradičním fesťáku Slunce ve Strážnici, kde jsem hrál po Olympicích pro lidi, kteří absolutně neměli šajn, co jsem zač. Ale dopadlo to naprosto fantasticky, jeden z nejlepších zážitků letoška.

4) S vedrem bojuju zásadně klimatizací.

Kuba Ryba (Rybičky 48)

1) Letos jsem stihnul na měsíc Srí Lanku a na dva týdny Ameriku. To ale všechno do dubna, v létě nemám možnost vyrazit na víc než čtyři až pět dní, hraje se každý víkend. Letní dovolenou si děláme přes zimu v tropických destinacích. O prázdninách jsem byl akorát na pár dní za ségrou v Anglii a s přítelkyní si dopřejeme pět dní v Miláně. 

2) Dětství u Pastvického rybníka. Naše rodina tam měla chatu a trávil jsem tam všechny prázdniny asi do čtrnácti let.

3) Krásně bizarní mi každoročně přijde, jak se tolik lidi různých profesí spojí a jdou někam na festival hulákat, bydlet ve stanu a společně se radovat. Bizarně krásně.

4) Nevím, co všichni blbnou. Je léto, a tak se očekává, že bude teplo. V zimě se zase nadává, že je zima. Máme tu roční období, tak by bylo dobrý si na to zvyknout, nebo se přestěhovat. Jediné co mě děsí, je nedostatek podzemní vody. Jak s tím bojuju? Napustím si na zahradě vanu, a když je mi teplo, tak se tam smočím. 

Lukáš Vincour (Pipes and Pints)

1) Festivalů máme letos opravdu velkou spoustu, proto jsem se nikam nedostal. Spíš na jednodenní výlety. Na podzim zvažujeme navštívit Irsko a v zimě chci na pár týdnů zavítat do Asie.

2) Těžko takhle vypíchnout největší zážitek léta. Určitě mě nabíjí letní festivaly, na kterých hrajeme. Ty mi minulý rok, když jsme měli pauzu, moc chyběly.

Lukáš Vincour (Pipes and Pints) interview: Život je hra, kterou hraji, jak nejlépe dovedu

3) Zatím jsem žádný bizárek nezaregistroval, kromě občasného "veganského" občerstvení ve stylu sýrových mís a ryb.

4) Vedro nemám moc rád. Mnohem raději mám zamračené melancholické počasí. Já jsem se s tím počasím vyrovnal, hůře je na tom ale příroda, která pomalu umírá.

Jakub König (Kittchen/Zvíře jménem Podzim)

1) Ono je to často trochu propojený, snažím se s sebou na některé festivaly brát i svoji ženu a jedenáctiměsíční dceru, a tak jsme strávili hezký čas v Ostravě, v Kutné Hoře nebo třeba na Vlčkovice Festu. Stihli jsme ale i pár volných dnů mimo hudbu, zatím ale hlavně u babiček, které si léto s vnučkou neuvěřitelně užívají.

2) Takhle v půlce těžko říct. Teď jsme měli třeba parádní koncert se Zvířetem na Letní Filmové Škole v Uherském Hradišti, což je vrcholně letní záležitost. A bezvadný byly i Colours s malou Maruškou. Parádní zážitky ale mám taky z úplnýho ticha, který vládne na jedný tajemný zahradě nad Černošicema, když holky usnou ve stínu a komárům se tavěj křídla. To jsou takový mikrokrásný okamžiky.

3) Zvučení v Kutný Hoře na sálajícím odpoledním slunci, to byl zážitek, kterej člověka tak nějak změní.

4) Jako Francouz. Vzdal jsem se.

Home Články Recenze RECENZE: Zvíře jménem Podzim - o temnotě s nadějí a zábleskem světla RECENZE: Zvíře jménem Podzim - o temnotě s nadějí a zábleskem světla

Text: Hana Bukáčková

Témata: Pokáč, Voxel, Rybičky 48, Kittchen, Zvíře jménem Podzim, Mňága a Žďorp, Petr Fiala, Lukáš Vincour, Pipes and Pints

zavřít