BLOG: Muzikanty čekají existenční problémy, možná i bankrot, píše Vojta Kalina z Pipes and Pints

Vydáno 13.03.2020 | autor: admin

Vojta Kalina, kapelník a hráč na dudy z Pipes and Pints, se zamýšlí nad důsledky mimořádných opatřeních vlády pro muzikanty a hudební byznys obecně. Je lepší zmizet na chatu a počkat, až se to přežene, nebo pracovat dál? Dostanou se hudebníci na buben?

BLOG: Muzikanty čekají existenční problémy, možná i bankrot, píše Vojta Kalina z Pipes and Pints Vojta Kalina na koncertě své kapely Pipes and Pints, foto: Anna Bartolotti

S rozhodnutím těžko plně nesouhlasit, hlavně s vědomím solidarity, zejména se staršími lidmi a láskou k rodičům. Situace je evidentně globálně nepodceňovaná a není od věci být opatrný. Vždyť v Itálii nemají daleko ke stannému právu.

Na křest desky Pipes and Pints do Roxy přišel i Pepa Vojtek z Kabátu

Na druhou misku vah ale nutno položit čísla standardní, každoroční epiedemie chřipky, včetně násobného počtu každoročních úmrtí na tuto, do stále nových podob, mutující nemoc. Podle Státního zdravotního ústavu na ni ročně zemře průměrně kolem patnácti set spoluobčanů. Nicméně nejsem žádný expert a nehodlám zaujímat definitivní stanovisko.

Jisté je, že nic na tomto světě není černobílé a pravda bývá někde uprostřed. Situace je globálně vážná v mnoha směrech a já si nejsem úplně jistý, že zavírat se před těmito výzvami domů do karantény je rozumné. Vezmu vás teď na výlet do tolika legendami opředené backstage, abyste viděli, jaká kocovina nás po tomhle nudném večírku bez muziky, zato se spoustou rýže ve spíži, čeká.

Dobře, už se rozhodlo. Jsme všichni povinně doma. Vidím tu určitou potřebu toto rozhodnutí vybalancovat. Vláda nám zakázala zapnout kolotoč, nicméně elektřinu a pronájem lunaparku si všichni účtují dál.

Pipes and Pints málem zbořili teplický klub Knak

Není až takový problém všechny akce na nějakou chvíli odložit. Věřím, že svět má hlavy chytré a lék se brzy najde, pokálené netopýry už za velkou zdí třebas napříště jíst nebudou, módní a ultra-luxusní značky v Itálii zase snad zaměstnají lid místní, chtějí-li se opravdu honosit nálepkou Made in Italy. A český knedlík třebas nepojede do epicentra globální nákazy lyžovat, protože jsou tam prázdné sjezdovky a levné apartmány. Tedy vlastně opět nenažranost.

Problém tkví v tom, že kulturní našinec teď sice nemá žádné příjmy, jenže veškeré financování na vybavení, jako je ozvučovací aparatura nebo rovnou celé pódiové konstrukce, placení sociálního a zdravotního pojištění, jak sobě, tak v mnoha případech i zaměstnancům, pronájmy kanceláří, zkušeben a skladových prostor a další přímé provozní měsíční výdaje odloženy jednoduše nebyly.

Všichni pořadatelé kultury, provozovatelé kulturních prostor, muzikanti a hudbě přidružené profese směřují k zásadním existenčním problémům.

Pipes and Pints interview: Byli jsme smíření s možností, že už se nevrátíme

Spousta umělců na volné noze, OSVČ i velkých společností nedisponuje dostatečným finančním polštářem, aby nároky ekonomického soukolí dokázalo dotovat, zvlášť bez možnosti provozovat svou pracovní činnost. Ta byla v posledním měsíci ztížená a nyní zakázaná úplně.

Hudba a kultura neživí jen muzikanty, artisty, tanečníky nebo herce. Jsou v tom s námi také osvětlovači, zvukaři, technická pomoc, barmani, produkční zaměstnanci, vrátní, trhači lístků, účetní, šatnáři, kulisáci, statisíce lidí bez možnosti okamžité varianty přehodit výhybku na jinou pracovní kolej.

Netvrdím, že jsou bez jakékoli šance na jinou práci, každý ale ví, že najít možnost výdělku nějaký čas trvá, stejně jako se mentálně přehodit. Takových lidí je teď opravdu hodně na to, aby nalezli adekvátní náhradu všichni a dostatečně rychle.

Dále tu máme profese zapojené nepřímo, mezi něž se počítají grafici, výtvarníci, filmaři, nahrávací studia, prodejci a výrobci vybavení, elektrikáři, údržbáři, dopravci, nájemci kanceláří a spousta dalších.

Velká rána pro celou zemi, která se v blíže nespočítaný okamžik může přehoupnout v řetězec ekonomických selhání a bankrotů s nenávratným nebo těžko návratným současným stavem.

VIDEO: Do nového klipu Pipes and Pints se zapojilo přes 200 fanoušků

S organizací Music Managers Forum a dalšími spolky sdružující profesionály v rámci hudební branže vyvíjíme maximální úsilí k vyvolání konstruktivní debaty s vládnoucí mocí na všech úrovních.

S každým dalším týdnem, kdy budeme muset platit vše a zároveň budeme mít zakázáno hrát na cimbály, se přibližujeme v případě lepším k propouštění - v případě horším k velkému počtu definitivních firemních a osobních bankrotů.

Nic však není ztraceno. Stačilo by společně s kulturními akcemi odložit také již zmíněné závazky zasažených subjektů, ulevit na daních, zprostředkovat dotační pomoc, zajistit bezúročné půjčky a vykomunikovat s bankovním sektorem odklad splátek. 

U OSVČ by tři měsíce stačit mohly, u větších společností bude v tuto chvíli šest měsíců zoufale málo. Velké akce se plánují dvanáct až osmnáct dopředu a plánování zahrnuje adekvátní výdaje od prvního dne.

Pokud v těchto jednáních zástupci kreativních branží nebudou úspěšní, nebo se navrhovaná opatření nezavedou včas, je možné, že konečně nastane čas na změnu společenského paradigmatu - podnikatelé a OSVČ v bankrotu už nebudou schopni dosáhnout na další financování a kola milovaného i nenáviděného kapitalismu se zastaví.

Najde se po opadnutí virové krize rychle podobně velká masa nových podnikavců, kteří takových činů z ničeho nic budou schopni? Z vlastní zkušenosti vím, že dojít do takového vnitřního stavu je dlouhá a strastiplná cesta.

Hlasuji za pokus pro záchranu současného stavu věcí. I když na druhou stranu - odjet na chatu, přestat zvedat telefony a platit faktury mě taky celkem láká. Čtrnáct let pod bičem narůstajícího provozního dluhu se na mě podepsalo, nezastírám, že ne. Nic, dám tomu ještě šanci, na chaos je nás tady už trochu moc, nebylo by to nic hezkého.

Stále je možné vše zvrátit do procesu očistného, dlouhodobě prospěšného. Už teď vidím, kdo je čeho schopný, kdo je neschopný a jak příště udělat věci jinak, lépe. Takové lehčí připomenutí toho, že bychom měli být vděční i za věci, které nám už začaly připadat naprosto automatické.

Jestli vás to povzbudí, já se nedám, zítra jdu do práce, v podvečer si zahrát na dudy a cestou si koupím něco dobrého u souseda na rohu.

Vojta Kalina (Pipes and Pints)

Autor je aktivním hudebníkem, jednatelem agentury Fly High Booking s.r.o. a místopřededou MMF Czech Rep.

 

Témata: Pipes and Pints, MMF

zavřít