TOP 10 českých kapel, které v roce 2017 prošly personální čistkou

Vydáno 14.01.2018 | autor: Hana Bukáčková

Loňský rok přinesl řadu dramatických zvratů na personálním poli. Některé kapely obměnily sestavu, jiné se dokonce rozpadly. Nejvíc se diskutovalo o Chinaski, kteří nenechali takřka kámen na kameni. Z Monkey Business odešla Tonya Graves, náhradního zpěváka hledali Support Lesbiens, doprovodnou kapelu musel vyměnit Xindl X a OVOCE se rozpadli úplně.

TOP 10 českých kapel, které v roce 2017 prošly personální čistkou TOP 10 českých kapel, které v roce 2017 prošly personální čistkou

CHINASKI

Veřejnost v listopadu zaskočila překvapivá informace o razantní obměně kapely Chinaski, kde byli „odejiti“ hned čtyři členové: Ota Petřina, Ondřej Škoch, Štěpán Škoch a Petr Kužvart. Stalo se tak poměrně nečekaně poté, co odjeli úspěšné podzimní turné po velkých halách České republiky, které završili ve vyprodané O2 Areně. Fanoušky v loňském roce uspokojili s novým albem Není nám do pláče a limitovanou knížečkou, která vznikla při jeho nahrávání. Ačkoli to kapela veřejně nepřiznala, možná už tehdy deska naznačovala zásadní změny, které se v kapele měly odehrát v následujících měsících.

Hned na začátku letošního ledna Michal Malátný s Františkem Táborským představili nové osazenstvo kapely. Přizvali k sobě bubeníka Lukáše Pavlíka, který dosud koncertoval s Čechomorem, Ewou Farnou a Kamilem Střihavkou, baskytaristu Tomiho Okrese, jenž působil po boku Richarda Müllera, IMT Smile nebo Katky Knechtové, a klávesistu a kapelníka od Ewy Farne Jana Steinsdörfera. Tímto krokem naprosto rozdělili fanoušky na dva tábory. Uvidíme, jak si kapela na jarním turné po menších halách povede. Až čas ukáže, jestli to byl dobrý krok.

Chinaski ohlásili novou sestavu, společně vyrazí na turné Není nám do pláče

MONKEY BUSINESS

Už je to rok, co Monkey Business opustila po dlouhých šestnácti letech společného vystupování Tonya Graves. Nešlo o žádné velké rozepře, pouze se chtěla naplno věnovat své sólové kariéře a dalším projektům. Na její post nastoupila Tereza Černochová, která do té doby vystupovala s kapelou jako pravidelný host, či za Tonyu zaskakovala. Kapela vzala Tonyi rozhodnutí v pohodě, rozešli se v přátelském duchu a čas od času s nimi i na nějakých akcích vystoupí. Černochová přijala trvalý post s radostí, splnil se jí tím sen. V loňském roce vydali Monkey Business album remixů Kavárna de Luxe, odjeli úspěšné tažení republikou se svým turné Už jsi zaplatil daň z práva na život? a pro letošek chystají novou desku.

Tereza Černochová interview: Zpívání s Monkey Business? Jedna velká euforie

PIPES AND PINTS

Osud Pipes and Pints byl ještě před rokem ve hvězdách. V roce 2016 odehráli poslední koncert před pauzou, která nebyla časově definována, což často znamená definitivní konec. Naštěstí tomu tak nebylo. 11. 11. v 11:11 Pipes and Pints zveřejnili nový singl Raise Our Flag, v němž konečně představili nového zpěváka – irského rodáka Travise O'Neilla, který nahradil původního frontmana Mikea vracejícího se do Ameriky. V jedničkách si parta našla zalíbení a druhý singl Rebel in my Veins vydala 11.1. v 11:11. Zde propojila muziku s výtvarným uměním Josefa Rataje. Kapela je tedy zpět v plné parádě, s nastřádanou energií a chutí hrát. Na jaře ji čeká turné včetně pražského koncertu 14.dubna v Pragovce s podtitulem Klec se otevře v Praze. Dále jsou v plánu další singly a možná se na přelomu roku dočkáme i nové desky.

Lukáš Vincour (Pipes and Pints) interview: Život je hra, kterou hraji, jak nejlépe dovedu

SUPPORT LESBIENS

Z kapely po téměř pětiletém působení nečekaně odešel zpěvák Czenda Urbánek, který byl náhradou za Kryštofa Michala. Czenda byl spoluautorem hudby a psal české texty. V poslední době už ale nedokázal s ostatními členy najít společnou cestu a ztrácel motivaci, což byly impulsy k tomu, aby kapelu opustil. Vrátil se ke své původní a znovu obnovené partě Post-It a Support Lesbiens momentálně s novým zpěvákem Marcem pracují na materiálu pro další desku. Ta by měla vyjít v druhé polovině příštího roku, fanoušci se ale v nejbližší době dočkají nového singlu.

VIDEO: Support Lesbiens se posouvají dál. Připravovanou desku avizují singlem Movin' On

FAST FOOD ORCHESTRA

Letos tomu bude již dvacet let, co tihle „opičáci“ brázdí kluby. V loňském roce vydali novinku Struny, která je kompletně v češtině, což v minulosti nebylo úplně běžné. Český jazyk u nich ale není novinkou, letité hity Montpellier, Modrá raketa či Sousedi už dávno našly své místo v koncertním setlistu kapely.  Jedním z důvodů trvalé jazykové změny je fakt, že z kapely odešel dlouhodobý člen – zpěvák a saxofonista Susha, který už nezvládal kombinovat kapelu s prací. Pěvecké party si rozdělili Fido s Adamem, na podzim kapela odjela turné se spřízněnou formací Circus Brothers a před Vánoci vydala loutkový klip Do pekla s láskou.

Fast Food Orchestra a Circus Brothers roztančili před Vánoci Lucerna Music Bar

OVOCE

Vyznat se ve sporech této kapely je trochu oříšek. Není tomu tak dávno, co se rozdělilo zakázanÝovoce, kdy se baskytarista Yaris rozhodl přepsat obchodní značku skupiny na sebe a ponechat si aparaturu i s písničkami. Zbylí členové tak byli donuceni vystupovat pod jménem ukradenÝovoce, což ve finále zkrátili na OVOCE. Nevyřešené spory je dostaly k soudu, který je stále v procesu bez výhledu na zdárný konec. Nakonec se ale Ovoce rozpadlo definitivně. Kdo by čekal, že vezme název svého posledního turné Dopiju a jdu! doslova... Konec kapely byl reakcí na facebookové prohlášení kytaristy Lásky, v němž sděloval odchod z Ovoce. O svém záměru spoluhráče neinformoval. Na tento popud kapela vydala prohlášení, že dojedou turné a končí, protože s autem na třech kolech se moc daleko nedojede a náhradu hledat nebudou.

Ovoce a Lola hlásili v Brně: Dopiju a jdu!

CIRCUS PROBLEM

Circus Problem v roce 2016 okupovali díky nabitému koncertnímu plánu všechny akce menších i větších formátů. Vydali desku Inner Fools a vše vypadalo sluncem zalité. Ale to bylo jen zdání. Uvnitř kapely začaly nenápadně bublat spory, které vyvrcholily, když frontman, autor většiny songů a zakládající člen kapely Jiří Čevela opustil ostatní členy a nechal na sebe zaregistrovat značku Circus Problem. V původní formaci zůstal ještě klarinetista Bohdan Skibinski. Zbytek kapely musel název změnit a najít zpěváka nového. Vypsali na něj konkurz, který vyhrál mladý herec Eliáš Jeřábek, a na pozici klarinetisty obsadili Tomáše Kůgela. Tak vznikl projekt Circus Brothers. Původní Circus Problem neotáleli a vydali desku Scandal, Circus Brothers na sebe nechávají ještě chvilku čekat. Obě formace si jdou po konfliktu dále svojí cestou.  

PREMIÉRA: Circus Brothers jsou vyzbrojeni energií. Poslechněte si a zdarma stáhněte nový singl I Just Feel

VERONA

Kdo si myslel, že Verona je za zenitem, tak se pekelně mýlil. Před pár dny taneční formace, která brázdila diskotéky od začátku milénia, oznámila výměnu zpěvačky. Kapela od roku 2016 víceméně stagnovala. Markéta Jakšlová odešla na mateřskou se synem Maxem, věnovala mu veškerý čas a hudba musela na chvilku stranou. Nyní na její místo přichází Veronika Stýblová známá především z talentové soutěže SuperStar nebo z muzikálů. Producent Petr Fider zůstává i nadále v sestavě. Během ledna představí fanouškům nový singl Complicated.

HITPARÁDY (35.): V českých rádiích přebírá žezlo Verona, v prodejnách Dream Theater

ATMO MUSIC

Že je Liberec líhní na talenty, to už víme dávno. Všichni idolové pro náctileté pochází právě odsud. ATMO Music nejsou výjimkou. Pokud patříte mezi jejich fanoušky, tak vám jistě na konci roku neunikla upoutávka hudební stanice, že raper Hank hledá novou doprovodnou kapelu. Proč? Producent ODD se rozhodl opustit sestavu, přesný důvod ale není znám. Hank nic nevzdává, vybudované jméno nechce položit a jede dál. Již nyní má v plánu jarní turné s krajany Jakubem Děkanem a Sebastianem, které bude startovat na konci ledna. Nezbývá tedy než držet palce, že do té doby stihne vybrat náhradu.

Utubering v Praze: Slza, ATMO music, Sebastian a YouTubeři se sešli v Letňanech

JELEN

Ne tak razantní změnou prošla v loňském roce i kapela Jelen, z níž odešel akordeonista Janek Kovařík. Ten se rozhodl ukončit spolupráci, protože se chtěl naplno věnovat vystudovanému oboru -  dirigenství. Kovařík odešel v přátelském duchu. Kapela zatím náhradu nehledá a je otázkou, zda nějakou vůbec hledat bude. Momentálně si vystačí i bez harmoniky.

Text: Hana Bukáčková
Témata: Chinaski, Support Lesbiens, Portless, Pipes and Pints, OVOCE, Jelen, ATMO music, Verona, Monkey Business, Tonya Graves, Matěj Ruppert, Tereza Černochová, Fast Food Orchestra, Circus Problem, Circus Brothers

zavřít