Rybičky 48

Vydáno 07.06.2012 | autor: Dominik Pavliš

Rybičky 48 Rybičky 48

Jedná se o českou pop-punkovou kapelu z Kutné Hory, která byla založena v roce 2002. Původní název kapely byl podle pořadu Haliny Pawlowské – Banánové Rybičky. V roce 2004 skupina obsadila 3. místo v Naději beatu na rádiu Beat a o rok později zvítězila v Bitvě o Sázavafest. Mezi úspěchy kapely se dá zařadit vystupování v roli předkapely před legendárními The Offspring.

Frontman Kuba Ryba popisuje založení kapely takto: „Dva roky před založením Rybiček jsem hrál se skupinou Wootochit. Dlouho ve mně ale pracovala myšlenka udělat něco punkovýho a tak jsem se v létě 2002 rozhodl, že nějakou takovou kapelu založím. Již předtím jsem si vytipoval pár muzikantů z Kutné Hory a dle mého hodnocení vyhrál Petr Lebeda a Ondra Štorek. Petra jsem znal z dob mého krátkého navštěvování Základní umělecké školy v Kutné Hoře. On tam chodil o něco déle a hrál už tenkrát sakra dobře.“ Slovo dalo slovo a Rybičky byly na světě.

První demo s názvem Taková normální kapela nahrála skupina ve zkušebně a CD prodávala na koncertech za 20 Kč. Jak sám Jakub popisuje, v Kutné Hoře to bylo něco nového a skupina se dostala do povědomí. Ještě větší úspěch mělo druhé demo, které vyšlo v červenci roku 2003 a jmenovalo se Kuthnaja Ghora. To se prodávalo také dobře i za cenu 50 Kč. Kapele se začalo dařit, a tak nic nebránilo tvořit další materiál na novou desku. První lisované cd s barevným bookletem se jmenovalo Krasnaja Znowa! a pokřtěno bylo 16. dubna 2004 v klubu Česká 1.

První velké úspěchy přišly, když se skupina dostala díky fanouškům na festival Rock for People 2004 a festival Natruc. Mimo jiné ji k popularitě též pomohla výhra v několika soutěžích. Na kontě mají doposud 3 dema, 5 oficiálních alb, 2 DVD a 17 videoklipů.

 

Diskografie:

Adios Embryos! (2006)
Amores Perros, Voe! (2008)
Viva la Revolución (2009)
Deska roku (2011)
Tohle je rock 'n' roll, vy buzny (2013)

Další články interpreta

zavřít