LIVE: Parto, zatím dobrý? Rybičky 48 oslavily v O2 areně 20 let

Vydáno 23.10.2022 | autor: Barbora Turková

Dva roky čekala skupina Rybičky 48 z Kutné Hory a její fanoušci na velký koncert v O2 areně. Původní datum v roce 2020 mělo uzavřít její Rockové stužkováky a finále se mělo odehrát právě v největší české hale. Jenže přišla pandemie covidu-19 a následné věčné přesouvání koncertů. Rybičky 48 se ale konečně dočkaly.

LIVE: Parto, zatím dobrý? Rybičky 48 oslavily v O2 areně 20 let Foto: Jarda Noska


Rybičky 48

Praha, O2 arena
20. 10. 2022

Rybičky 48 mají podle svých slov více než 150 písniček, a protože je logické, že by se na všechny nedostalo, k těm, ke kterým byly natočeny videoklipy, se promítaly před začátkem koncertu. Což je ostatně velmi dobrý nápad při vyplnění času před začátkem koncertu, který byl avizován na osm hodin večer. Poté už se nečekaně spustil trailer na chystaný dokument, který provede fanoušky historií kutnohorské party. Jako hosté se v něm objeví Mirai Navrátil, Pepa Bolan, Marek Ztracený či hudební publicista Jaroslav Špulák. Snímek, který bude obsahovat i spoustu záběrů ze začátků kapely, bude mít premiéru v kinech v březnu 2023.

Rybičky 48 oslavily 20 let před vyprodanou O2 arenou

Rybičky 48 si na samotném pódiu dali velmi záležet. Podle manažera skupiny Martina Řehoře postavili technici kapely největší stage, která doposud v O2 areně byla. A nutno dodat, že byla opravdu monstrózní; bubeníkovi Ondrovi Štorkovi patřilo vyvýšené místo a kytaristé Petr Lebeda a Breny zase mohli chodit na speciální plac z boku pódia. Zpěvák Kuba Ryba měl zase, stejně jako kytaristé, k dispozici molo k divákům, kteří všichni tři hojně využívali. Samozřejmostí byla i řada pyrotechnických vymožeností, bez čehož už by Rybičky 48 prakticky nemohly fungovat. Ohně k nim zkrátka patří.

Na kapele bylo vidět, že si užívala každou vteřinu koncertu. O čemž ostatně Kuba Ryba pravidelně, zhruba po každé písničce, informoval publikum a ptal se, zda je na tom stejně. Vždy přitom používal své tradiční oslovení "parto". Škoda, že si členové kapely neodbyli nadšení z vyprodané haly hned v úvodu, ale informovali o tom fanoušky prakticky po každé písničce. Promarnili tak minuty, které mohli darovat dalším písním. Místo toho všechny přesvědčovali, jak jsou šťastní.

Což ostatně bylo vidět, protože Rybičky 48 sázely jednu pecku za druhou a fanoušky prakticky nenechali vydechnout. Atmosféra byla skvělá, jen škoda, že lidí na ochozech skladby proseděli. Což je ale spíše obecný problém diváků, kteří si kupují lístky na sezení.

Vyprodaná O2 arena vydržela, tak Rybičky 48 zapálily alespoň fanouška

Rybičky 48 fanouškům slibovaly, že se nechtějí spoléhat na hvězdou plejádu hostů. Pozvaly si tak jen ty, se kterými spolupracovali na některých ze svých písní. Nechyběl proto zakladatel "Klus Klus klanu“ Tomáš Klus u písničky Biolid, Jakub Děkan u Chtěl bych ti říct, Vašek Bláha z Divokýho Billa u Divokýho Ira nebo Bára Zemanová, která hostuje ve skladbě Zamilovaný - Nešťastná. Samostatnou kapitolou byl krátký vstup písničkáře Pokáče, který měl svou skladbou Rád chodím na poštu zabavit diváky, zatímco se Kuba Ryba převlékal do zlatavého modelu, ve kterém následně předvedl svou tak trochu parodii na striptýz.

Celkově se publikum náramně bavilo a kapelu poslouchalo na slovo. Když Rybičky 48 chtěly, aby rozsvítilo své telefony, udělalo to, tančilo a zpívalo. Rybičky 48 ukázaly, že mají mnoho energie, a že za jejich vysněnou O2 arenou jsou roky tvrdé práce. Bude velmi zajímavé sledovat již zmíněný dokument, protože kapela působí až ideálně a harmonicky. A kluci rozhodně nekončí. Na 27. května se rozhodli, že dobijí amfiteátr v domovské Kutné Hoře. Je rozhodně na co se těšit.

Text: Barbora Turková, foto: Lukáš Zima, Jarda Noska
Témata: Rybičky 48, Kuba Ryba, O2 arena, Praha

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít