LIVE: Jelen oslavil deset let na scéně v O2 areně, sešlo se tam na 15 tisíc přátel

Vydáno 03.12.2023 | autor: Andrea Štipčáková

Z Jelena se s příchodem 2. prosince stal desaterák, což si zasloužilo velkolepou oslavu. Tu kapela naplánovala rovnou v největší české hale, pražské O2 areně. Fanouškům nabídla osmadvacet skladeb a více než dvouhodinovou show, během níž se na pódiu vystřídali jako hosté Petr Polák, Kateřina Marie Tichá a Jiří Pavlica s Hradišťanem. Coby předskokanka vystoupila Tereza Balonová.

LIVE: Jelen oslavil deset let na scéně v O2 areně, sešlo se tam na 15 tisíc přátel LIVE: Jelen oslavil deset let na scéně v O2 areně, sešlo se tam na 15 tisíc přátel

Jelen
Praha, O2 arena
2. 12. 2023

Večer otevřela svým setem Tereza Balonová. Mladou písničkářku můžeme již několik let sledovat, jak si dobývá své místo na scéně. Minulý rok se stala objevem na Žebříku, letos stejnou kategorii ovládla na Českém slavíku. Na kontě má navíc dvě kritiky pozitivně přijatá alba, z nichž to druhé – pod názvem Lampiony, pustila do světa tento rok v září. Jelen si ji coby předskokanku nevybral náhodou. Pravidelně ho doprovází na koncertech a mnohokrát sestavě také koncerty už otevírala.

ROZHOVOR | Tereza Balonová: Někdy jsem introvent, jindy jsem schopná se hodiny bavit na párty

Tereza nastoupila na stage sama. Tak, jak ji fanoušci mohli vídat na vystoupeních ještě loni. Od té doby se ale mnohé změnilo a písničkářka nyní hraje s kapelou za zády. Její součástí je mimo jiné Marek Fryčák, který jezdí po republice coby bubeník Marka Ztraceného. Tříčlennou partu si Balonová k sobě zavolala na pódium při druhé skladbě a bezesporu šlo o správný krok. Ačkoliv i sama pouze s kytarou a looperem dokáže publikum zaujmout, s kapelou jí to šlo mnohem snadněji. Přítomným nabídla to nejlepší ze své tvorby. Nechyběly songy Půlnoc, Jsem, Lampiony nebo Zhasni den, kterým se s fanoušky v O2 areně rozloučila.

Talentovanou zpěvačku jistě stojí zato sledovat dále. Prezentuje se kvalitními texty a můžete si být jisti, že z jejích úst nikdy neuslyšíte odrhovačku typu „dneska mám narozeniny, zeptej se, kolik mi je“ jen o pár let starších Mirai. Pokud jste ji zatím nestihli vidět naživo, můžete to napravit už 5. dubna na hudebních cenách Žebřík v DEPO2015 v Plzni, nebo o měsíc později na jejím zatím největším samostatném koncertě v pražském Lucerna Music Baru.

Ale zpět ke kapele Jelen. Ta si pro fanoušky připravila jednoduchou, ale za to velmi příjemnou, pokud to tak můžeme říci, scénu. Velkou LED obrazovku rozděloval oblouk vypadající jako vstup do jakéhosi chrámu, nad pódiem a po stranách mola pak vyčnívaly řetězy tvořené žárovkami. Navodily tak divákovi pocit teplého letního koncertního večera a krásně dokreslily atmosféru celého koncertu.

Ten se nesl ve více než přátelské atmosféře. Měli jste pocit, jako by vám hráli kámoši, které znáte roky. Nemohla za to však pouze zmíněná světýlka, ale především příjemné vystupování kapely. Jelen ke všemu přistupuje s pokorou, což bylo znát také při spuštění předprodeje, kdy byly nejdříve uzavřeny horní sektory O2 areny. Zájem byl ale tak obrovský, že je formace záhy také otevřela a s příchodem 2. prosince mohla hlásat, že má vyprodáno. Mimochodem, datum show v největší české hale nevybrala náhodně. Nejenže tento den považuje za osudný, kdy Jelen vznikl, ale zároveň se 2. prosince narodil frontman sestavy Jindra Polák.

ROZHOVOR | Jindra Polák (Jelen): Manželka o novém albu mluví jako o tour de hroby. Nahrávání s Hradišťanem bylo obrovským zážitkem

A mimochodem – ani jednou se během večera o svých narozeninách nezmínil. Naopak neváhal a popřál k narozeninám Jiřímu Pavlicovi, jednomu z hostů večera, který slavil životní jubileum – úctyhodných sedmdesát let, o den dříve. S celou halou mu Jindra Polák zazpíval „hodně štěstí zdraví“, na oplátku pak Jelenovi k desátinám Pavlica spolu s Hradišťanem zahrál kus skladby Vinšujeme vám.

To, že Hradišťan bude jedním z hostů v O2 areně, avizoval Jindra Polák už v našem říjnovém rozhovoru k novému albu Všechno bude dobrý. Osobně jsem se na chvíli, kdy Hradišťan uvidím na pódiu, velmi těšila. A to nejen proto, že pocházím z jen o pár kilometrů vzdálené obce poblíž Uherského Hradiště. Soubor totiž přijal pozvání Jelena a na aktuální desku s ním nahrál píseň Miluju tě, která patří v playlistu mezi nejlepší. Svědčí o tom i čísla přehrání na Youtube a Spotify, která, jak přímo v O2 areně potvrdil Jindra Polák, jsou velmi vysoká.

Dalo by se čekat, že Hradišťan v čele s Jiřím Pavlicou dostane prostor pouze pro zmiňovanou píseň, a poté pódium opustí. Jelen, vědom si toho, že kapela kvůli koncertu cestovala do Prahy zhruba tři hodiny, si seskupení nechal na stagi hned na čtyři skladby. Nejdříve soubor z Moravy přítomným zahrál vlastní píseň Modlitba za vodu, po které následovala jelení Klidná jako voda, načež zazněla zmíněná Miluju tě, a svůj pobyt na pódiu Hradišťan ukončil Vánoční matiné.

Hradišťan ale nebyl jediným hostem večera. Pozvání přijal také bratr Jindry Poláka Petr, který vystoupil v irském kiltu, přičemž ho při děkovačce neváhal nadzvednout a divákům ukázat své pozadí. Dvojice si spolu střihla duet Na špatným hrobě, který je součástí zmiňovaného aktuálního alba kapely.

Příběh českého hitu: Jelen - Jelen

Součástí Jelena je pak od samotného začátku Kateřina Marie Tichá, která si za tu dobu již stihla vybudovat své jméno na scéně coby sólová zpěvačka. Pokud má ale čas, vždycky si na jelení partu najde čas, a ne jinak tomu bylo také v O2 areně. Na pódium ji Jindra Polák pozval při dvacáté písni A co bylo dál, a zůstala na něm až do samotného závěru. Spolu s Jelenem si střihla ty největší hity Tančíme spolu, Ještě jednu noc nebo Magdaléna, kterou si fanoušci vytleskali v přídavku. Kromě jiného Jelen zavzpomínal na Michala Tučného skladbou Spím v obilí a Rozlučkovou na Davida Stypku, kterému píseň věnovala.

Stejně jako na běžných koncertech ani v O2 areně Jelen nešahal příliš po pyrotechnice či dalších efektech. Všehovšudy snad jenom třikrát. Při Pálím, během níž členové sestavy stáli na celkem šesti ostrůvcích v jednotlivých sektorech haly, takže je fanoušci v nich měli na metr daleko (neotřelý nápad, který ceníme!), na molu vedoucím do publika vzplály ohně, následně při Ještě jednu noc létaly nad stagí jiskry a během Magdalény odbouchl Jelen konfety. Osobně volbu minima efektů kvituji a v poslední době si cením toho, když se interpret v tak velké hale odhodlá vystoupit bez nich. Pozornost je totiž upřena přímo na něj, nemůže se za nic schovat a musí sám udržet pozornost diváka. Což se Jelenovi z větší části povedlo. Šum v publiku a mírný nezájem jsem zaznamenala snad jen během Neumírám.

Asi jako na každém koncertu i tady by se našlo pár nedostatků. Občasná hluchá místa, kdy se například Hradišťan chystal na scéně, nebo problémy se zvukem, které, nutno podotknout, se zvukaři Ondřeji Kyjonkovi a spolupracovníkům kapely povedly velmi rychle vyřešit například výměnou mikrofonu. Ale čert to vem. Jak jsme již výše zmínili, šlo o přátelský večer a kamarádům leccos promineme. A Jelen nebude výjimkou.

Svůj první koncert v O2 areně zvládl Jelen velice dobře. Z jeho vystupování je znát, že o sobě jako o partě kamarádů, kteří se téměř nehádají, členové kapely nejenže mluví, ale skutečně jimi jsou. Čas na stagi si banda kolem Jindry Poláka užívala a znát to bylo i z gest a pohledů, které si mezi sebou členové často vyměňovali. Jistě povedená oslava deseti let na scéně.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Jiří Štarha (Tereza Balonová), Petr Klapper (Jelen)
Témata: Jelen, Jindra Polák, Jiří Pavlica, Hradišťan, Petr Polák Kateřina Marie Tichá, Tereza Balonová, O2 arena

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít