LIVE: Tereza Balonová křtila album Lampiony a potvrdila pověst nejtalentovanější současné mladé umělkyně

Vydáno 07.10.2023 | autor: Aleš Materna

Tereza Balonová se na hudebních cenách Žebřík stala Objevem roku 2022. Koncertem v Malostranské besedě, kde také pokřtila nové album Lampiony, zcela jednoznačně dokázala, že se však již ze škatulky objevu vymanila a zařadila se mezi nejlepší současné české zpěvačky. Show svou energií, profesionalitou, šarmem a množstvím výrazných písniček patřila k těm úplně nejlepším, jaké jsem v poslední době viděl.

LIVE: Tereza Balonová křtila album Lampiony a potvrdila pověst nejtalentovanější současné mladé umělkyně LIVE: Tereza Balonová křtila album Lampiony a potvrdila pověst nejtalentovanější současné mladé umělkyně

Tereza Balonová
Praha, Malostranská beseda
6. 10. 2023

Tereza Balonová má za sebou nabité léto. Předskakovala na koncertech Kryštof, Divokýho Billa a Jelena a do toho jezdila po republice se svými vlastními koncerty. A nově i s dvoučlennou kapelou v zádech. Nejenže oplývá neskutečným charisma a kouzlem osobnosti, ale umí k tomu přidat i „drive“ a profesionální vystupování, jaké by jí mohli i někteří mnohem známější a populárnější umělci závidět. A v zásobě má i mnoho opravdu výrazných písniček, které oplývají zajímavými melodiemi slok, postupnou gradací a budováním napětí, neotřelými aranžmá, až v mnoha případech vytrysknou v naprosto úchvatné a často i nečekané refrény, které si zcela po právu prozpěvují úplně všichni.

Samotný koncert v Malostranské besedě začal vystoupením mladé nadějné folkové zpěvačky Adély Charvátové. Předvedla sympatický výkon, oplývala úsměvem a jistým hlasem a určitě ukázala potenciál do budoucna. Právě na ní a jejím půlhodinovém vystoupení byl ale zřetelně vidět nebývalý progres, který prodělala v posledních dvou třech letech její starší následovnice a hlavní hvězda pódia. Tereza Balonová také začínala jako mladičká hudebnice jen sama s kytarou looperem a postupně si budovala svou pozici, stále více a více získávala na sebedůvěře a tvořila nové a nové písničky, na kterých si zkoušela a cvičila nové postupy a zpočátku jednoduché songy propracovávala téměř k dokonalosti.

Její nástup na pódium, kdy první čtyři písničky taktéž zahrála sama jen s pomocí kytary a looperu, to byly jako dva různé světy. Od prvního hrábnutí do strun bylo zcela jasné, že máme tu čest se zkušenou a ostřílenou umělkyní, zpěvačkou, osobitou autorkou skladeb a textařkou, která takříkajíc vyčnívá z davu. Tereza Balonová prožívala každou píseň celým svým tělem. Po třech skladbách přišel první vrchol večera v podání písně Neposloucháš, jejíž refrén zpívali opravdu všichni, holky i kluci, muži i ženy.... Tereza je nechávala zpívat samotné a podporovala je jen sporadicky, až z davu procházely celým sálem nebývalé vibrace – nádherný moment, kdy se zalesklo nejedno oko a mrazením otřásl nejeden zátylek.

Poté již Tereza představila na pódiu svou mini kapelu tvořenou kytaristou Mirkem Malíkem a bubeníkem Markem Fryčákem – a nutno poznamenat, že kvalita celého vystoupení stoupla ještě o několik levelů výše. Jsem, Kdo jsme byli se závěrečným refrénem „to se stává, že v sobě nesem spoustu vin, že každá špatná zpráva se vpíjí do slabin“, který opět zpíval v závěru celý sál unisono, jako na samotné nahrávce této písně na albu Lampiony, Kopretiny a rozjuchaná až rozverná Neděle, ve které zpěvačka vyměnila kytaru za ukulele, to vše byl jen předkrm pro následující hudební hody. S písničkou Tažní ptáci, jednoho z nejlepších songů alba Lampiony, se vystoupení překlopilo do druhé poloviny plné hitů, které si užívali naprosto všichni. Od lidí na pódiu přes ty pod pódiem až po fotografy, osvětlovače a dokonce barmany čepující pivo za pultem ve vedlejší místnosti. Před samotným křtem alba to byla ještě Půlnoc a něžné a procítěné Chybíš (které zpěvačka složila pro její nedávno v covidovém období zesnulou babičku), V peřinách a další výrazná píseň z nového alba Sklenka s úchvatnou minimalistickou kytarovou vyhrávkou Malíka.

Poté již následoval samotný křest alba, kdy si zpěvačka na pódium pozvala dva významné hosty, kteří měli nebývalý a dá se říct i zásadní podíl na progresu její kariéry – producenta alba Martina Ledvinu, jenž desku vypiplal ve svém studiu opravdu téměř k dokonalosti a jeho producentský a aranžérský rukopis je na nahrávkách sakra znát, a Martina Červinku, hudebního hledače talentů, který stál u počátků kariéry nejen samotné zpěvačky, ale v minulosti pomáhal „vychovat“ v té době ještě ne příliš známé interprety, jakými jsou Marek Ztracený, Tomáš Klus, Ewa Farna, Michal Hrůza, David Stypka, Jana Kirschner či kapely Jelen a Mandrage nebo Lunetic.

Hned na úvod samotného aktu však na pódium pozvala úplně toho nejzásadnějšího člověka pro její životní rozhodnutí být zpěvačkou – jejího třídního učitele ze základní školy v Dolních Chabrech. Ten se ujal slova jako první a popisoval s vtipem postupné krůčky Terezy od první třídy základní školy až po její rozhodnutí stát se členkou školní kapely, což se stalo v jejích deseti letech v šesté třídě – a již tehdy si prý pan učitel uvědomil, že jeho role vedoucího školní kapely rázem skončila – a šéfování souboru se ujala desetiletá Tereza, která to tak od té doby má pořád – s tvrdohlavostí a zarputilostí sobě vlastní si jde za svým cílem. Poté desce popřáli i oba zmiňovaní hudební producenti a symbolicky ji polili šampaňským, aby onen pokřtěný exemplář skončil u některého ze šťastných fanoušků, který ho zachytil z rukou zpěvačky.

A následovala závěrečná pasáž skvělých písniček, a hned v té úvodní V ozvěnách se jako host představil na flétnu právě zmiňovaný třídní učitel a nutno s respektem říct, že jeho hra byla výborným a nečekaným zpestřením této již tak výrazné skladby, zvlášť když se v závěru jeho preludia prolínala s elektrickou kytarou. K jasným vrcholům večera pak patřily písně Ještě žijem, Bloody Mary a Lampiony, v přídavcích pak Tak málo, asi nejznámější písnička Terezy Zhasni den a na úplný závěr zazněla Na viděnou.

ROZHOVOR | Tereza Balonová: Někdy jsem introvent, jindy jsem schopná se hodiny bavit na párty

Tereza Balonová se na koncertě v Malostranské besedě ukázala jako již zcela hotová a vyzrálá umělkyně, která se vyvinula z poupěte mladé sympatické dívčiny, jež sama s kytarou ve svých osmnácti letech vyhrála soutěž Porta, ve zkušenou hudebnici, která si již dokázala vybudovat obdivuhodnou fanouškovskou základnu a jejíž písně se pomalu stávají klenoty folk-pop-rockové české scény, což je až obdivuhodný přerod. Velmi tomu napomáhá i citlivé propojení s kapelou, která přidává jejím písním naživo další rozměr. Křest alba Lampiony se tak proměnil v okouzlující a jedinečnou hudební událost, což nebývá u českých mladých interpretů zase tak často k vidění a slyšení. Tereza Balonová se nyní již právem řadí k nejtalentovanějším českým hudebníkům a umělcům a můžeme se jen těšit, co si pro nás připraví v budoucnu.

Text: Aleš Materna, foto: Lukas Kozel
Témata: Tereza Balonová, Adéla Charvátová, Lampiony, křest, Malostranská beseda

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít