VIDEOROZHOVOR | Tereza Balonová: Už ve školce jsem se rozhodovala, jestli bicí nebo kytara

Vydáno 19.02.2024 | autor: Jarda Hudec

Na kytaru začala hrát v šesti letech, veřejně vystupovat ve dvanácti a sklízet první velké úspěchy v osmnácti… Školní léta Terezy Balonové připomínají příběh „zázračného dítěte“ a její kariéra strmě stoupá i v dospělosti, čehož jsou důkazem dvě vydaná alba nebo ocenění Objev roku na Žebříku a Slavíku. O jejích začátcích a o osudovém setkání s Jeleny, Kateřinou Marií Tichou a producentem Martinem Ledvinou jsme si povídali na kameru.

VIDEOROZHOVOR | Tereza Balonová: Už ve školce jsem se rozhodovala, jestli bicí nebo kytara VIDEOROZHOVOR | Tereza Balonová: Už ve školce jsem se rozhodovala, jestli bicí nebo kytara

„Muzika mě – kromě volejbalu – táhla už odmalička,“ vzpomíná na dětství a své první vzory Tereza v prvním díle našeho rozhovoru. Kdo ji vlastně k hudbě přivedl a objevil v ní talent?

Díky Portě jsem se potkala s kapelou Jelen

Ještě donedávna byl neodmyslitelnou součástí Tereziných koncertů tzv. looper – přístroj umožňující nahrávání melodií a zvuků, jejich vrstvení a de facto simulaci „živých“ nástrojů, jak to znáte třeba od Eda Sheerana. Kdo v mladé písničkářce vzbudil vášeň pro tuhle koncertní vychytávku a proč po letech samostatného vystupování dává přednost kapele nebo i orchestru?

ROZHOVOR | Tereza Balonová: Někdy jsem introvent, jindy jsem schopná se hodiny bavit na párty

Jsem dyslektik a dysgrafik, a tak si občas říkám: Musím počkat na Káťu

Na konec jsme si povídali o novém úhlu pohledu na hudbu, a taky o naději a světle na konci tunelu, kterou se Tereza Balonová snažila promítnout do druhé studiovky s názvem Lampiony. Pod některé texty se podobně jako v případě debutu Půlnoc podepsala její „soulmate“ Kateřina Marie Tichá. Jak se obě zpěvačky doplňují, prozrazuje závěrečné video.

Dodejme, že kromě státnic Terezu čeká v dohledné době i velká hudební zkouška - dosud největší samostatný koncert (13. května v pražském Lucerna Music Baru). Ještě předtím si můžete užít její vystoupení v rámci vyhlášení Žebříku (5. dubna v DEPO2015 v Plzni). Zvýhodněný předprodej běží na Ticketlive.

Rozhovor: Jarda Hudec, video: Karel Holubička & Polas
 foto: Lukáš Kozel, Radoslav Vnenčák, Jakub  Urbanec, David Kapoun, Jaroslav Noska, Iveta Valentová, Jiří Štarha, SinglTon, archiv Terezy Balonové
Témata: Tereza Balonová, Kateřina Marie Tichá, Martin Ledvina, Jelen, Porta, Žebřík

zavřít