LIVE: Jelen svým vánočním koncertem nadělil předčasný dárek fanouškům. Vystačil si bez větších překvapení

Vydáno 18.12.2017 | autor: Hana Bukáčková

Jelen po loňské Lucerně vyprodal i Forum Karlín. Předskakovala Debbi s kapelou, nechyběl ale ani tradiční host - Kateřina Marie Tichá. Skupina vsadila na přímočarost a radost z hudby, s žádnou novotou ale nepřišla.

LIVE: Jelen svým vánočním koncertem nadělil předčasný dárek fanouškům. Vystačil si bez větších překvapení LIVE: Jelen svým vánočním koncertem nadělil předčasný dárek fanouškům. Vystačil si bez větších překvapení


JELEN
FORUM KARLÍN, PRAHA
17. 12. 2017

Je zajímavé, jak se kapela během pár let z nuly vypracovala na hlavní tahouny velkých koncertů a festivalů. Jejich písně díky svému rázu hned zlidověly a pobroukává si je skoro každý. Ještě před pár lety Jelen předskakoval Debbi a dnes se situace otočila - ona předskakovala jim v rámci vánočního turné, které spolu podnikli a zakončili ho ve Foru Karlín.

Vánoční Jelen vyběhl v Havlíčkově Brodě, zazpívali i Debbi, Kateřina Marie Tichá a David Stypka

Úspěšný rok, během kterého například před pár týdny vyrazili dobývat i slovenské publikum, zakončili na velkém pražském pódiu, které den předtím okupovali Rybičky 48Debbi, zrzka s nakřáplým hlasem, i přes svoji veškerou snahu a nasazení fanoušky Jelenů na svoji stranu nestrhla. Těžko říct, v čem je zakopaný pes. Talent, hlas a dobrou novou desku Break se svěžím soundem by měla, ale jiskra mezi zpěvačkou a publikem zkrátka ne a ne přeskočit. Prostor dostal i Marcel Procházka z No Distance Paradise, který je od letošního roku součástí její doprovodné kapely, a to s písní k seriálu Lajna. Kdo by čekal, že se na pódiu objeví raper Lipo, se kterým nazpívala hity Štěstí či Ležím v tvé blízkosti, byl nejspíš zklamán. Svoji kamarádku sledoval z publika. 

Příchod Jelena byl velmi pozvolný, jako kdyby se mu nechtělo "vyběhnout" do obory mezi své obdivovatele a nechal na sebe čekat nezvykle dlouhým entrée problikavajících světel za rytmů úvodní skladby Vlčí srdce. Sestava v čele s Jindrou Polákem se objevila na pódiu bez akordeonisty Janka Kováříka, který před nedávnem odešel z kapely. Někteří by čekali, že se právě na tomto speciálním koncertu objeví aspoň jako host po jejich boku, ale bohužel, nestalo se tak. 

Jindra Polák (Jelen) interview: Užíváme si to dobrodružství a čekáme, kam nás naše řeka zanese

MAGDALÉNA S DEBBI I NOVÁ PÍSEŇ

Jako tradiční a už ohraný host působí Kateřina Marie Tichá, která je doprovází na všech koncertech. Zároveň Jelen využil předskokanku Debbi, která jim vypomohla s coverem Karla Gotta Korunou si hodím. Ten doplnila o originální vložku s původním anglickým textem, kterou společně odehráli na letošních Andělech, kde o nevšední duetové spojení nebyla nouze. Pomohla ale i s jejich nejznámější Magdalénou. To byly největší hity, které rozparádily fanoušky, společně se závěrečným Jelenem a Co bylo dál?. Stále neotřele oproti nim působí James Dean či Světlo ve tmě ze stejnojmenné desky. S Debbi představili novou písničku Mars a Venuše. Zpěvačka v ní má svůj part v češtině, což u ní není příliš obvyklé. 

Jindra nezapomněl ani na rodinu, píseň Klidná jako voda věnoval dceři Lucii a Pár letních chvil svojí ženě. Drobnou změnou bylo to, že Jindra odehrál Ikarose na ukulele nebo že kytarista Jan Rek společně s trumpetistou Sašou Smutným zařadili instrumentálně Tichou noc jako symbol blížících se Vánoc.

Podobnou atmosféru , kterou vytvořila ve Foru, zažila kapela už vloni, když hrála ve Velké Lucerně, kde jim předskakoval neméně talentovaný David Stypka. Energie, živelnost, koncertní živočišnost a zapálenost pro věc stále v jejich podání vytváří svěží dojem. Z pódia to dokážou přenést do publika a tím nakazit nenuceně všechny posluchače. A tu jejich neumělou přátelskost jim můžeme jen všichni závidět.

Otázkou zůstává, co bude příští rok. O2 arena? Potenciál na to mají, početnou fanouškovskou základnu též. Důležité je neusnout na vavřínech a nezapomenout přicházet s něčím novým, co výjimečný koncert udělá opravdu výjimečný. Tak, aby nezapadl mezi všechny ostatní, které známe z festivalové sezóny.

Setlist: Vlčí srdce, Až příště příjdeš, Nebe nad Prahou, Listopad, Tančíme spolu (feat. Kateřina Marie Tichá), Co bylo dál? (feat. Kateřina Marie Tichá), Pohanská (feat. Kateřina Marie Tichá), Klidná jako voda, Vánoční, Ikaros, Domů, Jehnědy, James Dean, Slunovrat (feat. Kateřina Marie Tichá), Mars a Venuše (feat. Debbi), Korunou si hodím (feat. Kateřina Marie Tichá a Debbi), Světlo ve tmě, Magdaléna (feat. Kateřina Marie Tichá, Debbi a Martin Ledvina), Pár letních chvil, Jelen

Text: Hana Bukáčková, foto: Tomáš Vlach

Témata: Jelen, Debbi, Jindra Polák, Vlčí srdce, Světlo ve tmě, Magdaléna

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít