Příběh českého hitu: Jelen - Jehnědy

Vydáno 11.01.2024 | autor: Andrea Štipčáková

Píseň o naději. Tak by se dala popsat skladba Jehnědy, která byla sice vydaná na albu kapely Jelen s názvem Vlčí srdce v roce 2016, nicméně většího úspěchu se dočkala až v roce 2020. Během pandemie koronaviru se kapela rozhodla oslovit své fanoušky a poprosila je, aby jí zaslali video, v němž píseň zpívají. Vznikl tak klip plný radosti.

Příběh českého hitu: Jelen - Jehnědy Příběh českého hitu: Jelen - Jehnědy

Bejval jsem temnej jak bouřkovej mrak,
Rouhal se, válčil a pil,
V dešti a vánici klopil jsem zrak,
Abych cestu neztratil.

Na podzim roku 2016 vydal Jelen svou druhou řadovou desku Vlčí srdce. "Album je pro mě o návratech ke kořenům, o koncích a nových začátcích. Proto se v písních opakují tradiční motivy jako láska, smrt, cesta. Člověk by neměl zapomínat, odkud přichází," popsal ji v rozhovoru pro iREPORT frontman Jindra Polák.

RECENZE: I když Jelen zpívá o hořkosti, Vlčí srdce bije radostně

Oproti debutové nahrávce Světlo ve tmě se kapela rozrostla a na té druhé se už tak podílelo sedm členů. Sestava se navíc za společné měsíce na pódiu skvěle sehrála. Produkce se opět ujal Martin Ledvina, na albu se zároveň podílela zpěvačka Kateřina Marie Tichá.

Pak jednou jsem svý oči od země zved,
A zjistil, že křídla mám,
Teď přes všechny úsměvy křivý jak šavle,
Se vracím domů k vám.

Součástí alba byla i skladba Jehnědy, která je o naději, síle a odvaze všechno zvládnout. Jak uvedl Jindra Polák pro iREPORT, píseň vznikla na zimním soustředění v Lipně. „Jednou odpoledne většina kapely vyrazila na lyže. Já se místo toho vydal na procházku kolem nádrže. Bylo to přesně to krásné období, kdy zima pomalu předává nadvládu jaru, slunce svítilo, na hladině pomalu roztávala ledová krusta, a zatímco na kopcích ještě ležel sníh, stromy už pomalu začínaly vyrážet nové listy a na větvích se zelenaly první jehnědy.“

Slunce je vzhůru a tajou ledy,
Vítr sníh prohání nad jehnědy,
Začíná pohyb a končí klid,
Bylo nám dobře a bude nám líp.

Jehnědy napsal Polák během několika hodin. „Celá ta atmosféra naděje, znovuzrození a nekonečného kolotoče života mě v tu chvíli ohromně zasáhla, a když se kluci vrátili ze sjezdovky, píseň byla napsaná,“ prozradil zpěvák.

Jelen interview: Hudba je magie v praxi, naše nová deska je o koncích a nových začátcích

Videoklipu se Jehnědy dočkaly až čtyři roky po vydání desky, kdy po celém světě řádila pandemie koronaviru. „Všichni jsme se cítili odříznutí od světa a spousta lidí prodala beznaději nám přišlo, že to je přesně píseň, která je v tu chvíli zapotřebí. Vyzvali jsme fanoušky, ať nám pošlou svoje videa, jak Jehnědy zpívají a sestříhali jsme je do videoklipu. Spousta jich na to dodnes vzpomíná a často nám po koncertě přijde říct, jak moc mu to tenkrát pomohlo a dodalo naději. A přesně to je síla, kterou hudba má, která je zásadní a Jehnědy jsou toho zářným příkladem,“ dodal Jindra Polák.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Radek Kudláček
Témata: Jelen, Jindra Polák, Jehnědy, příběh hitu

zavřít