Zapomenuté české kapely 15. | Anachronic

Vydáno 01.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Metalová jízda pokračuje...

Zapomenuté české kapely 15. | Anachronic Zapomenuté české kapely 15. | Anachronic

To, co zkraje devadesátých let předváděla pardubická skupina Anachronic, bylo naprostým zjevením v tom nejlepším slova smyslu. Jakýsi alternativní – rozumějte zcela svébytný – thrash metal na vysoké instrumentální i skladatelské úrovni, navíc vyzbrojený neméně osobitými, abstraktně poetickými texty.

Zapomenuté české kapely 14. | Sebastian

V roce 1993 vyšlo Anachronic znamenité album Lame Gart And…, jemuž jsem měl tu čest dělat společně s Petrem Jandou kmotra. Ta deska mě dodnes mimořádně baví a jen mi je zpětně trochu líto toho, že česká verze vyšla „pouze“ na LP. Na cédéčku je k dispozici jen anglická, se dvěma českými bonusy.

O rok později Anachronic v pozměněné sestavě, v níž se jako zpívající baskytarista objevil Michal Hrůza (ano, ten pozdější hitmaker!), natočil další album Sluneční příběh. To ale bohužel nikdy nevyšlo, nicméně ho najdete na YouTube, a skupina to navždy zabalila. 

Jednotliví členové se však na hudební scéně rozhodně neztratili, prošli různými kapelami a někteří jsou dodnes aktivní, čímž nemyslím jen Michala Hrůzu. Kytarista Pavel Herynk hraje ve Wait a bubeník Petr Lichtenberg v Pavilonu 9. Další kytarista Vladimír Hauk se pro změnu věnuje své cestovatelské vášni a proputoval už většinu zeměkoule.

Text: Petr Korál, foto: archiv Anachronic a YouTube
Témata: Zapomenuté české kapely, Anachronic, Michal Hrůza, Wait, Pavilon 9

zavřít