Zapomenuté české kapely 16. | Chirurgia

Vydáno 02.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Metalová jízda pokračuje…

 

Zapomenuté české kapely 16. | Chirurgia Zapomenuté české kapely 16. | Chirurgia

A další vůbec ne standardní metal (vlastně nejen metal), ostatně tak jak tomu bylo už v případě Sebastian a Anachronic. Pražská družina Chirurgia vznikla ještě před sametovým převratem a údajně dokonce stihla natočit několik zvukově asi dost neposlouchatelných demáčů. Já se s ní setkal poprvé v roce 1990 díky demokazetě Podejte mi skalpel… prosím a okamžitě zbystřil. Ta kombinace hardcoru s dalšími vlivy mě totiž hodně zaujala.

Zapomenuté české kapely 15. | Anachronic

Později se k tomu, co skupina hrála, připojila i výrazná porce tehdy mimořádně frčícího death metalu a výsledkem bylo album The Last Door z roku 1993. Rozhodně osobitě znějící album a dlužno dodat – žádnou zásadní událost však neznamenalo, což dodnes považuji za jistou nespravedlnost osudu.

V šestadevadesátém Chirurgia natočila druhé album Deep Silence (vyšlo ale až v roce 2002) a v červnu 1997 svou činnost definitivně uzavřela. Z lidí, kteří Chirurgií prošli, je na hudební – ovšem převážně elektronické – scéně stále aktivní kytarista a programátor Peter „Suchar“ Suchý, používající především přezdívku Frenzy. K aktivnímu muzicírování se ovšem před časem po letech vrátil i zpěvák Filip Humplík, a to v dresu znamenité gothicrockové party Cathedral in Flames. Kytarista Pavel „Skoupáč“ Skoupý prošel po zániku Chirurgie skupinami Boothill, Crusher, Big Yellow Day a naposledy jsem ho registroval v Kapele Snoo.

Text: Petr Korál, foto: chirurgia.sweb.cz
Témata: Zapomenuté české kapely, Chirurgia, Boothill, Crusher, Big Yellow Day,  Kapela snoo

zavřít