Zapomenuté české kapely 9. | Harmony Bay

Vydáno 26.10.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. V aktuální epizodě se Petr Korál ptá: "Půjdeme do alternativního extrému?"

Zapomenuté české kapely 9. | Harmony Bay Zapomenuté české kapely 9. | Harmony Bay

Bláznivé. Bizarní. Obskurní. Zběsilé. Nezařaditelné... Těmito i jinými přívlastky se dalo titulovat umělecké počínání jihlavského dua Harmony Bay. Neuvěřitelná hyperexperimentální fúze alternativních rockových postupů, free jazzu, extrémního metalu a bůhvíčeho dalšího zachycená v roce 2004 na promo nahrávce Jestli to strávíš… mne nadchla natolik, že jsem jí tenkrát jako asi jedinému demu v životě v recenzi nadělil plný počet hvězdiček.

Zapomenuté české kapely 8. | Nemanželská šlechta

Vzpomínám, jak mi bubeník této kapely Petr Šťáva vyprávěl, že musel přestat chodit do zaměstnání, protože potřebuje cvičit osm hodin denně, a to při práci dost dobře nejde. A myslel to smrtelně vážně.

Harmony Bay samozřejmě nikdy neměli šanci stát se úspěšnou profesionální kapelou, na to byli pro mainstream příliš nestravitelní, avšak oni se muzice opravdu snažili dávat úplně všechno. V roce 2006 vyrukovali s DVD JestlYYPack... a tři roky nato s CD Bezcharakterní šprým idiomiasmatického koníka, ale přirozený chod hudebních dějin se jim, jak se dalo čekat, otočit nepodařilo. 

Každopádně pokud se něco nezměnilo, Petr Šťáva dnes hraje v hardcorových Straight a v System Of a Down Revivalu.

Text: Petr Korál, foto: archiv Harmony Bay
Témata: Zapomenuté české kapely, Harmony Bay, System Of a Down

zavřít