Zapomenuté české kapely 10. | Fabrika

Vydáno 27.10.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Její záběr se nyní rozkročil také do punku a Oi!

Zapomenuté české kapely 10. | Fabrika Zapomenuté české kapely 10. | Fabrika

Těch, kteří nikdy neslyšeli o legendární a těsně po sametové revoluci vydané kompilaci Rebelie – Punk’n’Oi!, je mezi vyznavači punkové hudby zřejmě naprosto zanedbatelné minimum.

Zapomenuté české kapely 9. | Harmony Bay

Ovšem zatímco skupiny Tři sestry a Plexis se záhy staly vyhledávanými atrakcemi domácí scény (o skinheadském Orlíku nemluvě, ale to je zas trochu jiná kapitola) a také Šanov 1, Našrot a Do řady! mají dodnes pozici kultovních spolků, jedině kladenská Fabrika do značné míry zmizela v propadlišti dějin. Na desce je přitom zastoupená výbornými písněmi Mládí vpřed a Barová.

Důvodem bylo nejspíš to, že na rozdíl od ostatních účastníků Rebelie, Fabrika nikdy nevydala žádné album. Kdo ví, jak by se její příběh odvíjel, kdyby k tomu došlo. Teprve vloni, když už v to asi nikdo nevěřil, povstala Fabrika po mnoha letech z mrtvých. Natočí to elpíčko nebo cédéčko, které by si jistě zasloužila, aspoň s odstupem tří desetiletí? 

Text: Petr Korál, foto: archiv Harmony Bay
Témata: Zapomenuté české kapely, Fabrika, Tři sestry, PlexisŠanov 1, Našrot, Do řady!

zavřít