Zapomenuté české kapely 24. | Happy Death

Vydáno 10.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Pro dnešek se vydáme do progresivního a technicky komplikovaného metalu.

Zapomenuté české kapely 24. | Happy Death Zapomenuté české kapely 24. | Happy Death

V devětadevadesátém roce vtrhli na tuzemskou scénu prostřednictvím znamenitého demo CD Altering The Technology brněnští Happy Death. Vzápětí pak ve velkém stylu absolvovali i prestižní vyhledávací soutěž Jim Beam Rock 1999.

Z několika stovek přihlášených účastníků se postupně prosmýkli až do samotného finále, kde si to rozdali s tehdy začínajícím Divokým Billem a opravdu těsný souboj prohráli jen o příslovečná prsa korejské ženy. Vím, co říkám, protože jsem byl jedním z členů poroty, v níž probíhaly vášnivé dohady, komu pomyslnou palmu vítězství přiřknout.

Zapomenuté české kapely 23. | Astral

Jak nesrovnatelné bylo hudební zaměření obou kapel, neboť proti sobě šel gurmánský, posluchačsky náročný progresivní metal a typicky billovský rozverný bigbít plný strhující mladistvé energie, tak odlišné byly i další osudy finalistů. Zatímco Divokej Bill záhy pronikl mezi absolutně nejžádanější české interprety a dodnes je schopen vyprodávat i velké haly, Happy Death se dočkali jednoho jediného alba 1st Technology z roku 2005 a zabalili to. Věčná škoda.

Jeho členové se však ani dál neztratili. Bratři Robert a Richard Lapčíkovi, kytarista a zpěvák, se oklikou přes poprockovou Mimozem znovu vrátili k progresivněji pojaté hudbě se souborem Universe B. Další kytarista Miroslav „Pašík“ Čermák hraje v Tisíc let od ráje a bubeník Martin „Marthus“ Škaroupka s elitními britskými černokněžníky Cradle Of Filth, ale také s domácí heavymetalovou legendou Titanic.

Text: Petr Korál, foto: bandzone.cz/astral
Témata: Zapomenuté české kapely, Happy Death, Divokej Bill, Mimozem, Universe B, Tisíc let od ráje, Cradle Of Filth, Titanic

zavřít