Zapomenuté české kapely 20. | Death Sentence  

Vydáno 06.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy.

Zapomenuté české kapely 20. | Death Sentence   Zapomenuté české kapely 20. | Death Sentence  

Brno mělo odjakživa silnou hudební scénu, tu metalovou pochopitelně nevyjímaje. Na konci minulého milénia mě z ní výrazně oslovili třeba Death Sentence, tvrďáci i melodici v jednom. První demo Dark Days z roku 1995 bylo ještě takové „zahřívací“, ale alba The World Despaires... (1997) a Awaiting The Cinnamon Dawn (1999) už mě hodně oslovila.

Zapomenuté české kapely 19. | Chimera

Vyjma The World Despaires z debutu jsem na Youtube našel i úchvatnou podmanivou skladbu The Living Land z druhého alba, kterou považuju za bezkonkureční vrchol tvorby Death Sentence.

Death Sentence to definitivně zabalili v roce 2005. Někteří členové (nemyslím jen ty z poslední sestavy) se následně objevili v kapelách jako Inner Fear, Flowerwhile, Onset, Krleš nebo Eagleheart. Největší kariéru ale udělal kytarista Marek „Ashok“ Šmerda, který to přes Root dotáhl až do britských Cradle Of Filth.

Rozhovor s bubeníkem Zdeňkem Vémolou zvaným Smrt, v němž se dozvíte spoustu zajímavostí o Death Sentence, vyšel letos na jaře v sedmém čísle fanzinu Parambucha, který povstal z mrtvých po dvacetileté pauze.

Text: Petr Korál, foto: bandzone.cz/deathsentence
Témata: Zapomenuté české kapely, Death Sentence, Cradle Of Filth, Root, Inner Fear, Flowerwhile, Onset, Krleš,  Eagleheart.

zavřít