LIVE: System Of A Down drtili Prahu kulometnou salvou songů

Vydáno 13.06.2017 | autor: Jan Trávníček

Bez řečí a hlavně naplno. To bylo hlavní krédo americko-arménské čtveřice System Of A Down, která se podruhé po svém návratu na přelomu let 2010 a 2011 vydala na další světové turné. Další světové turné bez nového alba, nutno dodat. 

LIVE: System Of A Down drtili Prahu kulometnou salvou songů System Of A Down drtili Prahu kulometnou salvou songů. Foto: Marek Holoubek


SYSTEM OF A DOWN

O2 ARENA, PRAHA
12. 6. 2017

Podle občasných tweetů a drbů z okolí kapely to sice vypadá, že se na desce pracuje, Serj Tankian je ale podle všeho s trochou nadsázky Tomem Delongem mezi SOAD, tudíž jeho komplikovaná osobnost renesančního umělce, jenž má neustále spoustu jiných věcí na práci, vydání oddaluje.

FOTOREPORT: Navrátilci System Of A Down v Praze rozburáceli natřískanou O2 arenu

V Praze se ve zcela zaplněné O2 areně kvarteto představilo ve čtvrt na deset, tedy půl hodiny po skončení už zapomenutých předskokanů Code Orange. Z prostoru pro stání na stage bohužel nebylo příliš dobře vidět ani při bezmála dvoumetrové výšce, absence kamer snímajících dění na pódiu tedy zamrzela. Kosočtvercová plocha tu a tam promítala spíše gify, než nějaké projekce, kvůli nim si ale lístek určitě nikdo nekoupil. Hlavní byly písničky a těch ve vysočanské hale zaznělo rovných třicet.

System Of A Down od začátku dávali jednu sypačku za druhou a když se po pár minutách rozezněla Violent Pornography, což je skladba, kterou by každý teenager vyrůstající kolem roku 2005 měl znát, na nohou už byla celá aréna a divoce tleskala s rukama nad hlavou.

TOP 5 skladeb System Of A Down: Jsou o arménské genocidě nebo válce v Iráku

Serj Tankian z pódia kázal sebejistě, zatímco Daron Malakian občas trošku zamečel. Možná to ale bylo spíše ne zrovna ideálním nazvučením, které se s narůstající stopáží nelepšilo. Aerials, Radio/Video, Hypnotize a spoustu dalších songů formace hrnula před sebe bez zastavení a jako příklepová vrtačka dělala díry do všech předsudků a pochyb, které jste si s sebou mohli do haly vzít. První promluva k publiku ve formě strohého "Thank you" až po šestnácté skladbě koneckonců mluví za vše.

vložte odkaz, text nemažte

CHTĚLO BY TO NOVÝ MATERIÁL

Na druhou stranu ale podobně strhující nářez nemohl vydržet věčně. Občas je třeba zpomalit, aby se pak mohlo řádit s o to větší vervou, což skupina v druhé půlce setu jako by konečně vyslyšela a s dvojicí Question! a velmi oblíbené balady Lonely Day, kde se Tankian doplnil na klávesy, na chvíli dala prostor k vydechnutí i možnosti nasát trochu těch muzikantských fines a triků. Možná jste ani nepostřehli, že v závěru Suggestions kapela zahrála úryvek Physical od Olivie Newton-John.

TOP 5 společensky angažovaných kapel: System Of A Down zpívají o arménské genocidě, Green Day o Bushovi i Trumpovi



Dva velké vrcholy přišly v podobě B.Y.O.B. a Toxicity, chybět nemohla ani Cigaro, na plátně doplněná obrázky Donalda Trumpa, s nímž politicky silně angažovaný Tankian těžko nalezne společnou řeč. Jako celek dobrý, byť do určité míry trochu jednotvárný zážitek. Už by to prostě chtělo nový materiál.

text: Jan Trávníček, foto: Marek Holoubek

Témata: System Of A Down, Serj Tankian, koncerty, O2 arena

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít