Zapomenuté české kapely 11. | 4 promile

Vydáno 28.10.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Tentokrát pokračujeme v punkové jízdě.

Zapomenuté české kapely 11. | 4 promile Zapomenuté české kapely 11. | 4 promile

V roce 1992 jsem měl tu čest dramaturgicky sestavit kompilaci Rebelie III – Neo punk a pak být i při jejím nahrávání v roli producenta. Mým cílem bylo představit širší veřejnosti méně známé, ale podle mě veskrze nadějné české a slovenské punkrockové party.

Zapomenuté české kapely 10. | Fabrika

Jedním ze čtveřice účastníků byli děčínští 4 promile, pro jejichž chytlavě melodické písničky s většinou rozvernými a zábavnými texty jsem měl, proč to nepřiznat, velikou slabost. I když v připojené skladbě se kapele ta její obvyklá legrace zvrtla až někam do nelítostně černého humoru. Trochu mi její počínání připomínalo nejen moje velké oblíbence Toy Dolls.

Věřil jsem, že Rebelie III bude pro 4 promile pomyslný start nahrávací kariéry, následovat bude samostatné album a úspěchy třeba nejen na punkové scéně. Jenže místo toho přišel poměrně brzký rozpad. Tahle skupina už se nikdy nedala znovu dohromady – a nejspíš ani nedá, protože její basák se údajně stal knězem. Roztodivné jsou někdy stezky lidských osudů, co říkáte?

Text: Petr Korál, foto: archiv 4 promile
Témata: Zapomenuté české kapely, 4 promileToy Dolls

zavřít