Zapomenuté české kapely 32. | Index Y

Vydáno 18.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy.

Zapomenuté české kapely 32. | Index Y Zapomenuté české kapely 32. | Index Y

Za značně nedoceněnou skupinu pražské rockové scény 80. let považuji Index Y. Tvořilo ji trio konzervatoristů v čele se zpívajícím excelentním kytaristou Markem Šimůnkem, jemuž sekundovali baskytarista Lukáš Malotín a bubeník Libor Remta. Nějakou dobu s nimi hrál i klávesák Ivo Cíb.

Zapomenuté české kapely 31. | Los Bastardos

Index Y existovali přibližně v období 1980 až 1986 a stihli vydat pouze čtyři sedmipalcové singly. Marek Šimůnek pak po letech, respektive už v novém miléniu, některé z těch písní a další perličky z repertoáru kapely natočil v novém a progresivním hávu, toto výborně znějící album nicméně bohužel nikdy neuzřelo světlo světa.

Index Y se po svém zániku proměnil v Trik, tedy doprovodnou formaci Petra Kotvalda. Ale to byl samozřejmě zcela jiný svět a Šimůnek se nikdy netajil tím, že ho to nebavilo a hrál tam jen proto, že ho to živilo.

Po revoluci z popové oblasti navždy zmizel a po kratší epizodě se skupinou Marco Polo dlouhá léta táhl vlastní formaci Last Minute, objevil se však i v Jolly Joker & the Plastic Beatles of the Universe nebo v kapele Svatopluk, s níž hrál vlastně až do své předčasné smrti - zákeřná choroba, které do poslední chvíle statečně vzdoroval, ho odebrala na onen svět 4. října 2017.

Libor Remta později hrál například v kapelách Ruská zima, Toyen, Ogee a Gen 2000, o osudech Lukáše Malotína mi není nic známo.

Text: Petr Korál, foto: hudebniskupiny.cz
Témata: Zapomenuté české kapely, Index Y, Jolly Joker & the Plastic Beatles of the Universe, Petr Kotvald, Trik, Marco Polo, Last Minute, Toyen

zavřít