Zapomenuté české kapely 33. | Para-ment

Vydáno 19.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. "Trocha nové vlny nikdy neuškodí," uvádí Korál aktuální díl.

Zapomenuté české kapely 33. | Para-ment Zapomenuté české kapely 33. | Para-ment

Takzvaná česká nová vlna, to byly v první fázi na začátku 80. let skupiny jako Letadlo, Jasná páka, Máma Bubo, Dvouletá fáma, OK Band, Žentour a další.

Zapomenuté české kapely 32. | Index Y

Část z nich zlikvidoval známý pamflet Nová vlna se starým obsahem, který v březnu 1984 vydal komunistický týdeník Tribuna, novou vlnu se ale soudruhům rozhodně zastavit nepodařilo. Měla různé podoby a jednu z nich prezentovala třeba i pražská formace Para-ment.

Její nahrávky se od roku 1985 začaly objevovat i v tehdejším Československém rozhlase a zejména Nováků Milena měla velký posluchačský ohlas. Ztělesňovala přesně to, co bylo pro tvorbu Para-mentu typické – jistou potrhlost a místy vyloženě bizarní humor. Kapela se dočkala i dvou singlů, ale to bylo všechno. Někdy v roce 1987 (nebo až 1988? Už si nejsem jistý…) Para-ment svoji činnost uzavřel.

Rytmika tvořená manželskou dvojicí Josef Barchánek (bicí) a Zuzana Barchánková-Kočová (basa) následně nastoupila do Neckářových Bacilů, zpěvák a kytarista Vladimír Dvořák zamířil do Precedensu. Posledně jmenovaný je jediný na hudební scéně dodnes aktivní, prošel skupinami R-Force a Merlin a již skoro čtvrt století táhne vlastní hardrockové power trio Lokomotiva Planet.

Para-ment se znovuzrodil pouze na jedno vzpomínkové vystoupení již v tomto století v černošickém klubu Kino. Bylo to fajn, ale to bylo všechno a víc už asi nebude.

Text: Petr Korál, foto: archiv Para-ment
Témata: Zapomenuté české kapely, Para-ment, Lokomotiva Planet, Bacily, Precedensu R-Force, Merlin 

zavřít