Zapomenuté české kapely 37. | Výlet

Vydáno 23.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy.

Zapomenuté české kapely 37. | Výlet Zapomenuté české kapely 37. | Výlet

Tentokrát se vydáme do Brna za poprockovou skupinou Výlet, která stihla vydat jen jedno album v roce 1992. Jmenovalo se Tančím tak rychle, jak se mi chce a přineslo svěží, nenuceně chytlavé kytarové písničky v čele s hitovkami Zajíc na víně a Jednou ti koupím velkej hrad. K zajímavostem kolem Výletu patřilo mimo jiné i to, že jedním z jeho kytaristů byl tehdy Petr Hošek, v té době už dobře známý coby zásadní skladatelská postava kultovní blackmetalové (!) kapely Root.

Zapomenuté české kapely 36. | Modrý pondělí

Na rozdíl od drtivé většiny jiných souborů, které tento seriál připomíná, Výlet po mnoha letech pauzy znovu existuje a občas někde vystoupí. V jeho sestavě ale pochopitelně není její někdejší frontman, zpívající kytarista Martin Pokora. Ten tragicky zahynul v květnu 2000 při autonehodě kapely Narvan, s níž tenkrát hrál. Jeho místo zaujal Jan Zrzavý. Patrně nejznámějším muzikantem Výletu je kytarista Libor „Mikeš“ Mikoška, bývalý člen skupin jako Helmutova stříkačka, Narvan, Laputa, Heyday nebo Suzaplay. Souběžně hraje také v tělesech Lidopop, Zadáci­­, Maracana a Gwalarn.


A zmiňovaný Petr Hošek zvaný Blackosh zůstal již u metalu a po odchodu z Root figuroval v Cales nebo v poslední sestavě legendárních Master’s Hammer. Dnes je členem uznávané švédské formace Nifelheim.

Text: Petr Korál, foto: Výlet
Témata: Zapomenuté české kapely, Výlet, Root, Master’s Hammer, Narvan, Nifelheim

zavřít