Zapomenuté české kapely 38. | The Street

Vydáno 24.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy.

Zapomenuté české kapely 38. | The Street Zapomenuté české kapely 38. | The Street

A dnes znovu do Brna, tentokrát za skupinou The Street. V letech 1996 a 1997 vydala dvě alba a zdálo se, že mají našlápnuto. The Street vystupovali třeba v předprogramu tehdy již velmi populárních Valachů Mňága a Žďorp, dost možná zbýval už jen „krůček ke slávě“, leč dopadlo to jinak. Respektive nedopadlo to nijak – soubor se zanedlouho rozešel.

Zapomenuté české kapely 37. | Výlet

Obě alba, T.H.E. S.T.R.E.E.T. a Let it Out, se mi líbila, ale možná ještě víc mě bavilo hned první EP z roku 1992. Bylo určeno především na promo účely a mám takový pocit, že se možná ani nedostalo do oficiálního prodeje. Vydala ho firma Bonton jako avizo chystané velké desky The Street pod jejími vydavatelskými křídly, z toho záměru však nakonec z mně nepříliš pochopitelných důvodů label vycouval. Zmíněné EP totiž obsahovalo čtyři mimořádně chytlavé písně, v podstatě jednu hitovější než druhou.


Jednou z nich byla i skladba Tell Me Why. S ohledem na její decentní hudební vyznění je určitě pikantní fakt, že ústřední postavou The Street byl zpívající kytarista Petr Volgemut, předtím basák nekompromisních hardcorových spolků Czechcore S.R.K. a Subverted. Bubeník The Street Pavel Fadrný se později objevil v sestavě Mňágy, což byl zjevně důsledek výše zmíněné spolupráce obou kapel.

Text: Petr Korál, foto: Petra Volgemuta
Témata: Zapomenuté české kapely, The Street, Mňága a Žďorp, Czechcore S.R.K., Subverted

zavřít