BLOG│Petr Fiala z Mňágy a Žďorp: Snažíme se nepos*at a chovat se zodpovědně

Vydáno 25.03.2020 | autor: admin

Z nasmlouvaných koncertů muzikantům zbyly jen streamy z prázdných klubů nebo zkušeben, nikoliv ale oči pro pláč. Jaké to je, hrát v roušce, bez diváků, bez potlesku a v nejistotě, že každou chvíli může spadnout internet? Pro iREPORT se zamýšlí Petr Fiala. Jeho Mňága a Žďorp se chystá koncertovat každou sobotu, na Mall.tv zahraje 28. března, 4. a 11. dubna.  

BLOG│Petr Fiala z Mňágy a Žďorp: Snažíme se nepos*at a chovat se zodpovědně BLOG│Petr Fiala z Mňágy a Žďorp: Snažíme se nepos*at a chovat se zodpovědně

Zaprvé bych rád řekl, že je skvělý, že můžeme být ve spojení alespoň takto. S kapelou jsme na nic moc nečekali. Když jsme se sešli poprvé všichni ve zkušebně ve čtvrtek 12. března, kdy jsme měli mít zkoušku na Žebřík, chtěli jsme se jen domluvit, co dál. Všichni jsme měli trochu depku,  nakonec jsme ale odvysílali live stream se šesti písničkama, jen tak na telefon. Songy jsme vybrali minutu předtím a serepes.

Petr Fiala (Mňága a Žďorp) interview: Jsme kapela, která žije tím, že dělá nové písničky, nežijeme jen z podstaty

Hrozně nás to nakoplo! Jednak ty songy jsou skvělý, to je jasný. Ale hlavně jsme byli spolu, byla i sranda a taky to vidělo šedesát tisíc lidí, kteří z toho taky měli velkou radost a děkovali nám. Takže jsme hned na místě vymysleli plán čtyř koncertů - každý v sobotu večer, kdy se v klubech normálně hraje, a každý jiný, aby lidi měli důvod
na to čumět. Ještě ten večer jsme se domluvili, co kdo udělá a zařídí.

Minulou sobotu se nám podařilo odvysílat přes Mall.tv celý koncert, cirka hodinu a půl. Na začátku to spadlo a museli jsme začínat znova,  nikdo ale nepanikařil a pak už to bylo dobrý. Zase to viděla hromada lidí a jejich ohlasy nás obrovsky podpořily - když ti někdo napíše, že u streamu nevydržel sedět a tančil v obýváku, je to boží!

Mňága a Žďorp – Třecí plochy Tour + křest dvou nových klipů (21. 3.)

Tuto sobotu, konkrétně 28. března, budeme hrát koncert Jukebox - písničky na přání, kreré si vybírají sami fanoušci v anketě na našem Facebooku. Budeme se je muset naučit, protože jsou to většinou songy, které moc nehrajeme. Také zkoušíme lépe zabezpečit samotný přenos, zvuk necháme přirozený, chceme lidem umožnit nakouknout do zkušebny kapely bez přidaných mixpultů a efektů. Takhle prostě hrajeme. Sem tam je něco moc nebo málo, občas něco pískne či houkne, ale to k tomu patří. Je to on line přenos ze zkušebny, tak ať je!

Co se týče samotnýho hraní, pro přecitlivělý umělecký duše s přebujelou fantazií je to fakt záhul. Už jen bejt se svejma kámošema, se kterými jsi toho už tolik prožil, v jedný cimře v těch rouškách, je tak strašně divný... však víte.

Člověku letí hlavou spousta věcí, ale naštěstí jsou tu ty písničky, díky kterým na všechno na chvíli zapomene. Přesto si chvilku připadáte jako ti největší zoufalci, kteří uprostřed všeobecné katastrofy hrajou nějaký písničky jako na Titaniku, akorát se ještě tak úplně neví, že se potápí.

VIDEOROZHOVOR: Mňága a Žďorp: Písně z Třecích ploch zůstanou v playlistu navždy. Na kapelu, která hraje 32 let, je to bomba

Jenže za pár vteřin se málem rozbrečítě štěstím, protože máte tak skvělý kámoše, se kterejma můžete hrát, že se z toho neposerete a že vlastně pracujete dál, jen trochu jinak. I když netušíte, jestli vaše práce bude ještě vůbec někdy pokračovat aspoň trochu jako dřív.

Tyto pochyby jsou samozřejmě na ho*no, ale když člověk funí do tý propocený roušky, z oken zkušebny vidí prázdnou silnici, po které nikdo nejezdí, a nikdo neví, co se semele zítra, těžko se pochybám ubránit. 

Dost zvláštní je to ticho, když dohrajete song. Nevíte, jestli se to někomu líbilo, nebo jestli v půlce songu zas nespadl internet. No, pořád se to učíme. Live streamy jsme od začátku zpoplatnili dobrovolným vstupným. Chceme tak dát najevo, že pracujeme dál, že taky potřebujeme výplatu a necháváme na fanoušcích, ať se sami rozhodnou, jestli můžou přispět. Každý podle svý situace:

Podpořte společně oblíbenou kapelu Mňága a Žďorp #kulturažije

Takže ano, jsme z toho vyjevení jako všichni okolo. Snažíme se nepo*rat, chovat se zodpovědně, vysílat dál koncerty na Facebooku a uvidíme, co bude. Opatrujte se!

Text: Petr Fiala, foto: archiv

Témata: Petr Fiala, Mňága a Žďorp

zavřít