Zapomenuté české kapely 31. | Los Bastardos

Vydáno 17.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy.

Zapomenuté české kapely 31. | Los Bastardos Zapomenuté české kapely 31. | Los Bastardos

Jestliže jsem do minulého dílu tohoto seriálu zařadil skupinu Moštárna, nemohu si odpustit ani vzpomínku na hořické Los Bastardos. Nevím, jestli se ty dvě party navzájem znaly, ale měly toho hodně společného, především nadprůměrně důležitou roli baskytary ve svém projevu a tušenou lásku k americkým Primus. Také Marek Hlubuček ovládal nástroj s tlustými strunami radost poslouchat.

Zapomenuté české kapely 30. | Moštárna

V období 1998 až 2004 natočili Lost Bastardos asi šest demonahrávek, bavily mě zejména kolekce Joint je joint a … tak trochu jiná skupina. V závěru existence kapely v ní působili i dřívější členové zavedených spolků jako Piráti 44 nebo Satelit Kanibal; tehdy se dlouho tříčlenní „Bastardi“ změnili na čtveřici. Členové původní sestavy se pak znovu sešli ve volném pokračování Los Bastardos s názvem Antipop.

Mimochodem, v Los Bastardos v té poslední fázi figuroval i ostřílený bubeník Tomáš Marek, který předtím nebo potom hrál s kdekým, od Ilony Csákové přes Krucipüsk, Aleše Brichtu nebo Lenku Dusilovou až Kollerband. Momentálně je členem seskupení Ondřej Fencl & Hromosvod a doprovodné kapely Amsterdam zpěvačky Petry Janů.

Text: Petr Korál, foto: archiv kapely
Témata: Zapomenuté české kapely, Los Bastardos, Antipop, Primus, Hromosvod, Kollerband

zavřít