Zapomenuté české kapely 30. | Moštárna

Vydáno 16.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy.

Zapomenuté české kapely 30. | Moštárna Zapomenuté české kapely 30. | Moštárna

O skupině Moštárna jsem věděl už od roku 1995, kdy natočila první demo. Jenže vědět o něčem a skutečně to znát, jsou dvě různé věci. Prakticky jsem tak s Moštárnou přišel do kontaktu až prostřednictvím její další demokolekce Jatka jablek o pět let později.

Zapomenuté české kapely 29. | Divnej pach

Vypalované CD s tímto materiálem mi vyrazilo dech. Vždycky jsem měl slabost pro americké Primus - a najednou tu byla formace, která hrála něco vzdáleně podobného a hrála to zatraceně dobře. Ale pozor, žádná kopírka!

Moštárna hrála hudbu postavenou do výrazné míry na pregnantní, místy téměř dominantní baskytaře a zde i zpěváka Davida Fikrleho, který jinak už od roku 1993 tvrdí muziku ve zcela jinak orientovaném známém tělese Garage.

V roce 2007 se Moštárna dočkala i dosud jediného oficiálního alba nazvaného Letectví. Poslední viditelné aktivity kapela na svých Facebook a Bandzone profilech vyvíjela zhruba před šesti lety, kdy zveřejnila hned deset nových pracovních nahrávek. U nich ale víceméně zůstalo, přestože kapela dodnes občas zkouší a koncertuje.

Text: Petr Korál, foto: bandzone.cz/mostarna
Témata: Zapomenuté české kapely, Moštárna, Garage, Primus
 

zavřít