Zapomenuté české kapely 6. | Goodfoul

Vydáno 23.10.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. „Je libo trochu emíčka?,“ ptá se v šestém díle.

Zapomenuté české kapely 6. | Goodfoul Foto: bandzone.cz/goodfoul

V 90. letech se v tuzemsku začalo dařit mimo jiné takzvanému emo hardcoru, dnes by se mluvilo spíš asi o post hardcoru. Z tohoto ranku jsem si oblíbil například dvě party z Karlovarského kraje: Ember ze Sokolova (od nich jsem však na YouTube ani jiných platformách bohužel nenašel nic) a Goodfoul z Chodova.

Zapomenuté české kapely 5. | Šántí

S těmi druhými jsem kdysi vyrazil i na jeden jejich koncert do Německa a na vlastní oči viděl, jak jejich mimořádně náladotvorná muzika uhranula i tamní publikum.

Goodfoul natočili několik demosnímků, podíleli se na kompilaci Uroroboros Quartet II. (1999), vydali EP From Within (1999) a album Stir Of Echoes (2002), aby se nedlouho poté rozešli - již natočené další minialbum Icon tak bohužel nikdy nevyšlo.

Členy kapely jste následně mohli zaregistrovat v hrubě nedoceněných formacích Nasty? a Mossambic. Samotní Goodfoul se znovu probudili k občasnému životu v roce 2013 a o čtyři roky později svoji existenci definitivně (definitivně?) završili znamenitou split LP deskou s plzeňskými Madebythefire.

Text: Petr Korál, foto: archiv Goodfoul
Témata: Zapomenuté české kapely, Goodfoul, Ember, Nasty?, Mossambic, Madebythefire

zavřít