Zapomenuté české kapely 35. | Senova

Vydáno 21.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Další epizoda se věnuje U2 ze Šumperku. "Ten popis berte s rezervou," směje se Petr Korál.

Zapomenuté české kapely 35. | Senova Zapomenuté české kapely 35. | Senova

Pro šumperskou skupinu Senova jsem měl velkou slabost, proč to nepřiznat. Bavila mě její křehce emotivní kytarová muzika inspirovaná irskými U2 i chytré texty s občasným nenuceným křesťanským nábojem. A troufám si neskromně tvrdit, že bez mého lobbingu by možná deska 631 m nad mořem nikdy nevyšla. Povedlo se sehnat vydavatele, nahrávka dopadla znamenitě, album pokřtili Juraj Jakubisko a Deana Horváthová-Jakubisková... a dál? Naprosto nic.

Zapomenuté české kapely 34. | Projektil

Téměř nikoho to nezajímalo, deska propadla bez většího povšimnutí a Senova se záhy rozpadla a už nikdy se k životu neprobrala. Dodnes mě to mrzí, strašně jsem tomuto projektu věřil. 

Na albu jsou písničky, které mám ještě radši než tuhle, ale bohužel nejsou na YouTube.
P.S.: Skupina se opravdu jmenovala Senova, ne Senová – na YouTube je chyba. I když ta se dá pochopit, protože Senová je kopec nad Šumperkem, který se nachází ve stejné nadmořské výšce, jaký obsahovalo ve svém názvu i CD Senovy.

Text: Petr Korál
Témata: Zapomenuté české kapely, Senova

zavřít