Češi vyjdou opět do ulic. Kam můžete 17. listopadu vyrazit?

Vydáno 17.11.2021 | autor: redakce

Od sametové revoluce, která tehdejší Československo přivedla k demokracii, letos uplynulo dvaatřicet let. Stejně jako každý rok můžete tento svátek oslavit řadou akcí. V Praze proběhne Koncert pro budoucnost, připraveno je také již tradiční Korzo Národní, během kterého v Rock Café vystoupí Tea Jay Ivo, Badfocus a Himalayan Dalai Lama. Ve Zlíně se odehraje Festival svobody a bohatý program si pro své obyvatele připravilo také město Brno.

Češi vyjdou opět do ulic. Kam můžete 17. listopadu vyrazit? Češi vyjdou opět do ulic. Kam můžete 17. listopadu vyrazit?


Korzo Národní: Svoboda volby?, Praha

Na Národní třídě odstartuje vzpomínání na sametovou revoluci už v devět hodin ráno. Tématem letošního Korza Národní je otázka „Svoboda volby?“, která se bude prolínat celým programem. Užijí si svobodných možností všichni stejnou měrou? A jsme schopni respektovat volbu druhých? Letos se akce odehraje bez venkovních stagí, o zábavu se naopak postará několik buskerů. V Rock Café pak zahrají Tea Jay Ivo, Badfocus a Himalayan Dalai Lama.

Havel do kavárny!, Praha

Ve třináct hodin půjde od pomníku Tomáše Garrigua Masaryka směrem k Pražskému hradu průvod, který připomene Václava Havla jako dramatika a ochránce lidských práv. Poté se průvod přesune k Divadlu Na Zábradlí, kde poslední československý prezident uváděl své první hry.

TOP 7 písní, které doprovázely Sametovou revoluci: Zpívali je Marta Kubišová, Karel Kryl, Jaroslav Hutka a další

Klíčem k demokracii jste Vy!, Praha

Milion chvilek pro demokracii odstartuje o půl druhé na Staroměstském náměstí akci s názvem Cesta změna: Klíčem k demokracii jste vy! Vystoupí například Petr Pithart, signatářka Charty 77 a držitelka ceny Paměti národa Věra Roubalová Kostlánová či zahraniční host, jehož jméno zatím organizátoři tají.

Koncert pro budoucnost, Praha

Vyloženě hudební program nabídne Koncert pro budoucnost, který se uskuteční v horní části Václavského náměstí. Odstartuje o půl páté vystoupením formace Zrní, představí se také Jaroslav Uhlíř se Zdeňkem Svěrákem, Tereza Ramba, Vypsaná fiXa, Jana Kirschner, Michal Hrůza nebo Glen Hansard. Iva Bittová po půl sedmé zazpívá Modlitbu pro Martu a celou akci zakončí svým koncertem Aneta Langerová.

Brněnský sedmnáctý

V Brně je připravena akce Brněnský sedmnáctý, která se bude odehrávat hned na několika místech. Hlavní program je směřovaný na náměstí Svobody. Zahájený bude ve tři hodiny odpoledne. Krátce po čtvrté hodině se návštěvníkům předvede hned několik buskerů, jmenovitě například Marta Sýkorová, Martina Šimoníková, Veronika Bečicová, Ondřej Veselý a Lukáš Závorka. Po projevem řečníků zazní Modlitba pro Martu, o půl šesté se mohou zejména děti těšit na lampionový průvod a program zakončí cimbálová muzika Šarkan a kapela OKno.

Příběh československého hitu: Tublatanka - Pravda víťazí

Festival svobody, Zlín

Po třetí hodině odpoledne odstartuje ve Zlíně Festival svobody. Zahájí ho rockové kapely Jamtour a Šufunky Gang, žesťový sextet filharmonie Bohuslava Martinů zahraje jak českou, tak slovenskou státní hymnu, po které se svými projevy vystoupí zástupci UTB, MDZ, OF a Zlínské křižovatky.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Tomáš Klíma, Štěpán Rožek, Radim Hromádko
Témata: Sametová revoluce, 17. listopad, Praha, Brno, Zlín, akce

zavřít