Example

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Example Example

Example (Elliot John Gleave) je britský rapper, zpěvák, skladatel a producent. Objevil se také v četných filmech. Narodil se 20. června 1982 ve Fulhamu v Londýně. Jeho pseudonym Example pochází z jeho iniciálů E.G., což je v latině zkratka pro "exempli gratia" neboli "for example" (česky "například").

V dětství mu byl diagnostikován Aspergerův syndrom, kvůli kterému disponoval fotografickou pamětí, skvělými schopnostmi v oblasti čísel, utápěl se v knihách o přírodě a historii. K hip-hopu se dostal přes alba Wu-Tang Clan a Snoop Dogga a celkově se začal zajímat více o hudbu, protože nesnášel sport a chtěl se aspoň něčím společensky zapojit. Jeho první zkušenost s rapovaním na veřejnosti proběhla v rapové bitvě během domácí party v Shepherd's Bush v roce 1994 - tehdy mu bylo dvanáct let. Zhruba v této době potkal Josepha Gardnera, známého jako Rusher, který se stal jeho parťákem. Nahráli spolu také koncepční album, jeden z tracků se pak objevil na vinylovém releasu Exampla A Pointless Song. 

Poté, co hudebník sám vydal několik singlů včetně I Don't Want To, si ho všimili ti správní lidé - mezi nimi i Zane Lowe, proslulý rozhlasový moderátor. Ten také o něco později zahrál Examplovu parodii na píseň Smile od Lily Allen. To už byl Example upsán labelu Beats. Pod jejich křídlem tedy vydal v roce 2006 singl What We Made, vizuál k němu se natáčel v ukrajinském Černobylu. Další singl So Many Roads (obsahující sample ze songu The Carpenters We've Only Just Begun) se pak objevil jako otvírák na debutovém albu zpěváka. V roce 2008 si Elliot zkusil také stand-up vystupování na BBC 2.

Poprvé hudebník pronikl do hitparády v roce 2009, když vydal píseň Watch the Sun Come Up, což byl hlavní singl z jeho druhé studiovky Won't Got Quietly, která vyšla už u nového labelu Data Records a dosáhla na čtvrté místo žebříčku. Druhý nasazený singl, jenž se jmenuje stejně jako celá deska, se dokonce ocitl na 6. místě britské hitparády, dobře si vedl i song Kickstarts. Vynikající úspěch se Examplovi podařil s písní Changed the Way You Kiss Me, která zabodovala v mnoha evropských zemích i Austrálii, kde se také stala platinovou. Třetí řadovka Playing in the Shadows obsahovala ještě kromě již jmenovaného songu také Stay Awake a Midnight Run. Examplovu desku Live Life Living z roku 2014 jsme zrecenzovali tady.

Gleave také spolupracoval s vynikajícím hudebníky, jako třeba Pet Shop Boys (jim pomohl nahrát song Thursday), spolupracoval také s věhlasným producentem Stuartem Pricem.

Diskografie:
What We Made (2007)
Won't Go Quietly (2010)
Playing in the Shadows (2011)
The Evolution of Man (2012)
Live Life Living (2014)

Další články interpreta

zavřít