Evanescence

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Evanescence Evanescence



Evanescence
je americká rocková skupina, jejíž hlavní tváří je Amy Lee Hartzler (narozena 13. prosince 1981), zpěvačka s nezaměnitelným hlasem a specifickým skladatelským talentem. Skupina vznikla v roce 1995 v Little Rocku, což je hlavní město amerického státu Arkansas, a ze začátku působilo Evanescence jako duo – vokalistka Amy a kytarista Ben Moody. Až později se k uskupení přidali ještě kytarista John LeCompt, baskytarista Will Boyd a bubeník Rocky Gray, který je mimochodem považován za jednoho z nejlepších rockových bubeníků na světě.

Trvalo celých osm let, než se kapela proslavila. Povedlo se jim to s albem Fallen (2003), které jim mimo obrovské slávy přineslo i cenu Grammy za nejlepšího nováčka a nejlepší hard rockové vystoupení. Z tohoto alba pochází dodnes populární hity jako Bring Me To Life, Tourniquet, My Immortal, Going Under nebo Everybody's Fool. Během turné k této desce kapelu kvůli osobním i tvůrčím sporům opustil zakládající člen Ben Moody a k Evanescence se přidal místo něho kytarista Terry Balsamo, který se následně stal hlavním skladatelským pomocníkem Amy Lee.

Jejich spolupráce vyústila v další úspěšné album s názvem The Open Door (2006), které bylo hudebně o něco blíže k metalu a obecně bylo o něco temnější a obsahovalo v sobě songy Call Me When You're Sober, Sweet Sacrifice nebo Lithium. Evanescence byli na vrcholu a jak to tak bývá, po vrcholu přichází pád. V roce 2007 odešli ze skupiny důležití členové John LeCompt a Rocky Gray a Evanescence oznámili tvůrčí pauzu, během které se Lee věnovala mimo jiné i zakládání rodiny.

V novém složení (Lee, Balsamo, Will Hunt – bicí, Tim McCord – baskytara, Troy McLawhorn – kytara) vydali Evanescence v roce 2011 eponymní desku Evanescence, která ale nebyla zdaleka tak úspěšná jako předchozí počiny a možná i z toho důvodu zůstává toto album v diskografii skupiny zatím jako poslední. Za významnou událost se dá považovat (mírumilovný) odchod Terryho Balsama v roce 2015, kterého nahradila německá kytarista Jen Majura. Lee, jako hlavní tvář Evanescence, se zatím hodlá věnovat spíše své sólové dráze než kapele, a tak si na nové album jedné z nejikoničtějších skupin budeme muset ještě počkat. To ale neznamená, že by Evanescence zaháleli. Velmi často vyjíždí na turné a jejich koncerty jsou charakteristické nezkrotnou energií a pravým rockovým drivem.

Hudební styl Evanescence se dá nejlépe popsat jako gotický rock se silným mainstreamovým zaměřením, přičemž Lee jako milovnice vážné hudby občasně skládá i klasickou filmovou hudbu. Pokud hledáte podobně znějící hudbu, můžete sáhnout například po Nightwish, Lacuna Coil nebo Within Temptation.

Se zpěvačkou kapely jsme v roce 2017 udělali zajímavý rozhovor, který si můžete přečíst tady.

Diskografie

Fallen (2003)
The Open Door (2006)
Evanescence (2011)


Další články interpreta

Evanescence: jedeme dál!

News

vydáno 22.05.2007

zavřít