LIVE: Evanescence byli největším překvapením Rock for People, Amy Lee dokázala své kvality

Vydáno 07.07.2017 | autor: redakce

Třetí a zároveň poslední den hradeckého festivalu představil na svých pódiích hned několik hudebních novinek i oblíbené navrátilce. Výborní Foster the People ukázali, že nejsou jen kapela jednoho hitu, Three Days Grace navázali tam, kde před dvěma lety skončili. Headlinerem dne byli Evanescence.

LIVE: Evanescence byli největším překvapením Rock for People, Amy Lee dokázala své kvality LIVE: Evanescence byli největším překvapením Rock for People, Amy Lee dokázala své kvality


THREE DAYS GRACE

Tuhle kapelu není třeba fanouškům Rock for People dlouze představovat. Poprvé si v Hradci Králové zahráli před dvěma lety a už tehdy to byla pořádná jízda. Jejich letošní vystoupení se prvních pár minut sice potýkalo s drobnými technickými nedostatky, to je ale odpustitelné, vzhledem k tomu, jak dobře se zbytek koncertu vyvíjel.

FOTOREPORT: Rock For People zakončili Evanescence, Three Days Grace nebo Kraftklub

Charismatický zpěvák Matt Walst, který před skoro pěti lety nahradil Adama Gontiera, poděkoval svému obecenstvu symbolickým ''Děkuji'' za každou odehranou skladbou, za což si vysloužil obrovský potlesk.

Three Days Grace interview: Když se vzbudíte vzrušeni z toho, co děláte každý den, je to definice úspěchu

Na seznamu písní nechyběl žádný z hitů, s těmi staršími se Matt popral na jedničku. I Am Machine, která otevírala padesát minut dlouhé vystoupení, působila v kombinaci se skvělým výkonem bubeníka Neila Sandersona hodně dramaticky. Přičteme-li k tomu hluboký text, znělo to ještě lépe než na studiové nahrávce. 

FOSTER THE PEOPLE

Na hradecké letiště se kapela přesunula rovnou z bratislavské Refinery Gallery, kde vystupovala o den dříve. Podle ohlasů od našich slovenských sousedů bylo jasné, že se máme na co těšit. A show to byla opravdu veliká. Neznalost slov k jednotlivým skladbám v tomto případě nikoho neomezovala, hudba téhle party z Los Angeles je totiž tak chytlavá a rytmická, že jen málokdo zůstal sedět a netancoval.



O prohloubení divákova zážitku z kvalitní show se postaral light design, který působil propracovaně a přirozeně doplňoval vystoupení, přesně tak, jak se u jmen velikosti Foster the People očekává.

LIVE: Paramore se nezalekli ani deště, naživo jejich nový zvuk funguje

Mark Foster se mluvením mezi písničkami příliš nezdržoval, raději společně s kapelou předvedl to, co jim jde nejlíp. V tomto případě mluvíme o komponování skvělých skladeb, které zaujmou širokou veřejnost a hodí se jak do klubů, tak i na festivaly. Pokud měl někdo tuto partu zaškatulkovanou jako kapelu jednoho hitu, po vystoupení musel i ten největší skeptik uznat, že vlastně skoro všechno, co tahle skupina nahraje, je hit, i když zrovna nezní každých pět minut v rádiu. Foster the People se s novým albem vydali úplně jiným směrem, než s Pumped Up Kicks a zdá se, že jim to ve všech ohledech prospělo.

LIVE: První den Rock for People - Jihoafričtí provokatéři Die Antwoord se rozloučili pečlivě nacvičenou show

EVANESCENCE

Nastala jedenáctá hodina večerní. Ticho před bouří. V tomto případě tedy jen tou metaforickou, bouří by se totiž dalo nazvat vystoupení skvělých Evanescence, kteří si zaslouží titul největšího překvapení letošního ročníku. O kvalitách Amy Lee a spol. sice nejspíš nikdo nepochyboval, ale překvapivá byla atmosféra, která se hned v několika prvních okamžicích podařila vytvořit pod pódiem, ale i na okolních kopcích, které sloužily jako provizorní tribuny pro stovky návštěvníků.

Amy Lee (Evanescence) interview: Konečně si můžu zabrečet nad kravinou

Snad každý někdy od Evanescence slyšel přinejmenším jednu skladbu, a snad každý druhý přitom věděl, kdo je autorem. Všechny tyto, dnes již legendární, hity jste při včerejším vystoupení mohli slyšet, dostalo se opravdu na každého. Lithium, My Immortal nebo Bring Me To Life, která uzavírala povedený set, se od diváků dočkaly snad největšího ohlasu. 

Jednoduše řečeno, Amy Lee zase jednou ukázala, proč je mnohými považována za nejlepší zpěvačku svého žánru a naší doby. S kapelou se skvěle doplňovala a vystoupení si očividně hodně užívala. Vřelá komunikace s publikem tak byla jen třešničkou na pomyslném dortu plném bezchybné intonace a skvělého ozvučení.

Vystoupení Evanescence je přesně jedno z těch, které ve vás vyvolá nejrůznější pocity a vzpomínky, s trochou nostalgie k tomu. Lepší kapela by se na závěr 22. ročníku hledala jen těžko.

text: Adéla Horelicová, foto: Lucie Nohlová

Témata: Rock for People, Evanescence, Amy Lee, Foster The People, Three Days Grace

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít