Nightwish

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Nightwish Nightwish

 

 

 

Nightwish je finská symfonická metalová kapela, založená v roce 1996 Tuomasem Holopainenem (skladatel a klávesista), Emppu Vuorinenem (kytarista) a Tarjou Turunen (zpěv). Po vydání prvního dema přibrali do party ještě Jukku Nevalainena (bicí) a o něco později také Sami Vänsäho (basa). V této sestavě nahráli svou debutovou desku Angels Fall First (1997), jež vyšla u finského labelu Spinefarm Records a byla velmi ovlivněná folkovou hudbou. Singl The Carpenter dosáhl na třetí příčku finské hitparády.

O rok později se na pultech objevila druhá řadovka Oceanborn a od folku už Nightwish poměrně znatelně ustoupili: nový materiál byl velmi progresivní a technicky obtížnější. Zpočátku byl prodej Oceanborn limitován pouze v rámci Finska, ovšem díky úspěchu singlu Sacrament of Wilderness se dostali muzikanti do povědomí německých posluchačů a ti si oblíbili především píseň Sleeping Sun (Four Ballads Of The Eclipse). Po třetí řadovce Wishmaster, která byla kritiky přijata velmi rozporuplně, se vydali i na světové turné. Po něm ale v uskupení začaly rozpory: někteří členové necítili, že by jim účast v Nightwish byla v něčem užitečná a baskytarista Väskä dokonce vynechával koncerty. Kapela byla na pokraji rozpadu. Zachránil ji až nový manažer a také nový baskytarista Marco Hietala, který se kromě basy ujal i zpěvu.

Všechny tyto změny vedly i k velké změně ve zvuku Nightwish - kapela se začala blížit k symfonickému metalu. Dokázali to už v roce 2002 na desce Century Child, kde smyčci opepřené songy Ever Dream, Bless the Child a The Phantom of the Opera získaly mezi fanoušky i veřejností nesmírnou popularitu. To ještě nevěděli, jaký poprask vyvolá následující počin Once, jehož první singl Nemo smetl hned několik hitparád v Evropě a dodnes zůstává nejúspěšnějším singlem Nightwish. Velká sláva ale přinesla problémy - manžel zpěvačky Tarji Turunen se znelíbil ostatním členům kapely, kteří věřili, že právě on způsobil Tarjino pozměněné chování vůči skupině a Turunen tak byla ve veřejném dopise z kapely vyhozena. Nyní je z ní poměrně úspěšná sólová zpěvačka.

V roce 2006 tak do skupiny vstoupila nová zpěvačka, Anette Olzon ze Švédska. Ta s finským spolkem nahrála skvělé album Dark Passion Play (2007) a také Imaginaerum (2011). Obě alba - zejména to první - se velmi povedla a dařilo se jim i komerčně. I Olzon ale musela z kapely nakonec kvůli osobním i tvůrčím rozporům odejít a její místo nahradila Floor Jansen, která je v kapele dodnes a s ní nahráli Nightwish také zatím poslední desku Endless Forms Most Beautiful (2015).

Diskografie:
Angels Fall First (1997)
Oceanborn (1998)
Wishmaster (2000)
Century Child (2002)
Once (2004)
Dark Passion Play (2007)
Imaginaerum (2011)
Endless Forms Most Beautiful (2015)

Další články interpreta

zavřít