Yellowcard

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Yellowcard Yellowcard

 

Yellowcard byla americká pop punková skupina založená roku 1997 na Floridě v Jacksonville (od roku 2000 jsou usídleni v Los Angeles). Od ostatních kapel se Yellowcard odlišovala především užitím houslí. Poslední sestava měla tuto podobu: Ryan Key (zpěv, doprovodná kytara, klavír), Sean Mackin (housle, doprovodné vokály), Ryan Mendez (sólová kytara, doprovodné vokály) a Josh Portman (baskytara).

Členové kapely se setkali na umělecké škole Douglase Andersona a název Yellowcard vymysleli z akademické hantýrky, kdy někdo, kdo pokazil párty (třeba rozlil pivo), dostal žlutou kartu (jako ve fotbale). Svou první desku vydala kapela (v jiném složení, než dnes) v roce 1997, nesla název Midget Tossing. Po příchodu Ryana Keye se styl kapely značně pozměnil - hardcore na pop punk. Kapela se později upsala Capitol Records, společnosti, jejíž manažeři právě hledali nové punkové kapely a narazili právě na Yellowcard. Výsledkem tohoto kontraktu byla deska Ocean Avenue (2003), která také přinesla první větší hity skupiny Way Away a také titulní píseň. O kluky byl najednou enormní zájem, jejich hudba se také začala hojně využívat ve filmu. Sláva přinesla, jak to často bývá, jisté vnitřní rozpory, a tak se tato éra neobešla bez personálních změn. Po dvou nepříliš dobře přijatých deskách Lights and Sounds (2006) a Paper Walls (2007) si formace dala pauzu, která trvala více než dva a půl roku. 

Po návratu podepsali smlouvu s Capitol Records a vydali řadovku When You're Through Thinking, Say Yes a o rok později přidali ještě další počin Southern Air, na kterém se objevili kolegové z kapel All Time Low, Hey Monday nebo We Are the In Crowd - zde se také objevili hitovky Surface of the Sun, Awakening nebo Here I Am Alive. Poslední, eponymní album Yellowcard vyšlo roku 2016 a po turné, které k němu skupina odehrála, se cesty hudebníků rozešly a Yellowcard přestali být jako celek aktivní. 

Písňové texty jsou neovyklé tím, že nepojednávají o obvyklých tématech v písničkách, ale spíše jsou někomu či něčemu věnované - ať už události, místu nebo konkrétnímu člověku.

Diskografie:
Midget Tossing (1997)
Where We Stand (1999)
One for the Kids (2001)
Ocean Avenue (2003)
Lights and Sounds (2006)
Paper Walls (2007)
When You're Through Thinking, Say Yes (2011)
Southern Air (2012)
Lift a Sail (2014)
Yellowcard (2016)

Další články interpreta

Pipes and Pints

Interpreti

vydáno 07.01.2012

CLOU MAJÍ DEBUT

News

vydáno 07.07.2009

CLOU PŘED GREEN DAY A NA MTV

News

vydáno 30.12.2006

zavřít