Imagine Dragons

Vydáno 09.12.2013 | autor: Marta Šindlauerová

Imagine Dragons Imagine Dragons

 

Imagine Dragons je americká rocková kapela založená v roce 2008 v Las Vegas. Současný line-up vypadá takto: Dan Reynolds (hlavní zpěv, doprovodná kytara, klavír, klávesy, bicí, perkuse), Wayne Sermon (sólová kytara, doprovodné vokály, mandolína), Ben McKee (baskytara, doprovodné vokály, klavír, klávesy, syntezátory) a Daniel Platzman (bicí, perkuse, doprovodné vokály, doprovodná kytara, klávesy, viola).

V roce 2008 potkal zpěvák Dan bubeníka Andrewa Tolmana na univerzitě, kterou oba studovali. Dali se dohromady ještě s několika studenty a vytvořili spolu kapelu. Jméno Imagine Dragons je jistým anagramem (slovo, původně vzešlé z jiného slova, ale jsou v něm přehozená všechna písmena tak, aby vzniklo zcela nové slovo), jehož pravý význam ale skupina dodnes tají. Ten samý rok vydala formace své první EP Speak to Me a ještě před "érou slávy" vydala parta tři ípíčka, z nichž to nejdůležitější bylo It's Time z roku 2011, které obsahovalo budoucí velký hit stejného jména. Imagine Dragons mají vůbec v oblibě právě EP. To další z roku 2012 nazvané Continued Silence už lze nazvat skutečně průlomovým. Právě na něm můžete slyšet první vskutku globální hit Radioactive, který ze dne na den udělal z prakticky neznámé kapely rockové hvězdy. A aby toho nebylo málo, je tu i song Demons, který také není třeba nějak dlouze představovat. Imagine Dragons tak v podstatě dobývali svět hned s několika singly (a vizuály) najednou a to se v hudbě zase tak často nestává. Debutové album Night Visions (2012) už tak nějak jen potvrdilo kvality kapely i to, že má zkrátka svůj styl a z toho nehodlá uspoupit (a dělá dobře). 

Další studiovka na sebe nenechala dlouho čekat. Jmenovala se Smoke + Mirrors, vyšla v roce 2007 a už takové vyloženě megahity neobsahovala, z Imagine Dragons se ale díky aktivnímu koncertování stala výtečná živá kapela. Po pauze v roce 2016 začala formace pracovat na další desce. To, jak bude znít, mohli fanoušci pochopit už z prvního singlu Believer vydaného v lednu 2017, celá deska Evolve pak v květnu téhož roku.

Hudba Imagine Dragons se nedá zaškatulkovat přímo do rocku. Pánové si hodně půjčují i z folku, hip-hopu a vůbec všeho možného a i díky užívání velkých perkusních nástrojů zní jejich živá vystoupení jako "arena rock".

Diskografie:
Night Visions (2012)
Smoke + Mirrors (2015)
Evolve (2017)

Další články interpreta

zavřít