Lacuna Coil

Vydáno 02.10.1996 | autor: Marta Šindlauerová

Lacuna Coil Lacuna Coil

 

Lacuna Coil je gothic metalová skupina z italského Milána zformovaná v roce 1994. Její současná sestava je následující: Cristina Scabbia (hlavní ženské vokály), Andrea Ferro (hlavní mužské vokály), Marco Coti Zelati (baskytara, klávesy, kytara), Ryan Blake Folden (bicí) a Diego Cavallotti (sólová kytara). Charakteristické je pro toto uskupení především pro metal netypickou kombinací ženského a mužského vokálu, hutných basových linek a temnou psychedelickou image s náznaky klasického gothic metalu. V součanosti patří Lacuna Coil - spolu s holandskými Within Temptation - ke zřejmě nejvýznamnější kapele tohoto žánru.

Kapela původně fungovala pod názvy Sleep of Right a později Ethereal a už tehdy v ní fungovali dva členové, kteří jsou v ní dosud: Andrea Ferro a Marco Zelati. Cristina Scabbia se k nim připojila až později a to nejprve ve funkci back vokalistky a následně se stala i oficiální členkou uskupení, jehož název se dá volně přeložit jako "prázdná spirála" (lacuna = prázdný (italsky), coil = cívka, spirála (anglicky)).

Předtím, než kapela prorazila, stihla vydat tři studiová alba: In a Reverie, Halflife a Unleashed Memories. Průlom nastal v roce 2002, kdy Lacuna Coil vydali desku Comalies, ze které jsou nejznámějšími a dosud mezinárodně populárními hity songy Heaven's Lie a Swamed, jež se objevila ve videohře Vampire nebo filmu Resident Evil: Apocalypse. Na tento úspěch navázala i deska Karmacode (2006), která se podle Billboardu stala tehdy nejlepší deskou od labelu Centure Media Records, což je prominentní metalové vydavatelství.

Velká změna se pojila s pátou deskou Shallow Life, která už byla o něco víc mainstreamovější a "americky" znějící. Skupina se na jí více podřídila vlivu amerických producentů a ačkoli obsahovala řadovka několik skvělých kousků (I Like It, Spellbound, I Won't Tell You), příznivce italské party příliš nenadchla, protože radikálně upustili od svého těžkého stylu. Ve velice podobném duchu se nicméně nesly i všechny další desky Dark Adrenaline a Broken Crown Halo. Na nich Lacuna Coil prokázali, že umí příjít s velice silnými singly, ale zbytek alba pokulhává. Svými mainstreamovými choutkami navíc kapela zapadávala mezi ostatní obvyklé rockové skupiny a i kvůli Lacuna Coil zela v obchodech polička s nálepkou "gothic metal" prázdnotou. 

Na to, aby se něco změnilo, se muselo čekat až do roku 2016, kdy vyšla zatím poslední řadovka nazvaná Delirium. Na té se Lacuna Coil konečně vrací k osvědčeným a tolik žádaným kořenům a ačkoli si prošli zrovna před vydáním této desky mnoha personálními změnami, je to velice silná nahrávka, která nenechává gothic metal umřít. 

Diskografie:
In A Reverie (1999)
Unleashed Memories (2011)
Comalies (2002)
Karmacode (2006)
Shallow Life (2009)
Dark Adrenaline (2012)
Broken Crown Halo (2014)
Delirium (2016)

Další články interpreta

zavřít