Grandmaster Flash v Roxy dokáže, že je pravým pionýrem hip hopu

Vydáno 29.09.2018 | autor: redakce

Pionýr hip hopu, otec mixování a scratchingu - to vše se skrývá pod pseudonymem Grandmaster Flash. Stál za proměnou skromných možností gramofonu v dispozice právoplatného hudebního nástroje. Je prvním DJem, který vydal rapovou desku a v Adventures on the Wheels of Steel vytvořil zvukovou šablonu, jež dovolila nahlédnout světu do zákoutí života newyorských ghett. Zformoval tak z hip hopu, který byl do té doby jen "novotou ze sídliště", světový fenomén. V Roxy vystoupí 6. prosince. 

Grandmaster Flash v Roxy dokáže, že je pravým pionýrem hip hopu Grandmaster Flash v Roxy dokáže, že je pravým pionýrem hip hopu

I po čtyřiceti letech kariéry je jeho persóna stále aktuální. Před dvěma lety ho Netflix zařadil do jednoho ze svých dokumentů o hudbě a jeho postava se objevila i jako důležitý prvek seriálu Get Down. Historii i současnost svého žánru přiveze do Čech již v prosinci.

Rapper Obie Trice v Roxy připomene album Cheers, které produkoval Eminem

Jako dítě byl fascinován otcovou sbírkou desek. V jednom z rozhovorů dokonce uvedl, že se svému otci počtem vinylů nikdy nevyrovná. Cesta k hudbě byla díky tomu velmi přímočará. Z počátečních experimentů s gramofony vzniklo několik dodnes používaných technik hraní, včetně slavného scratchingu.

Vedle mnoha singlů a mixtapů dal vzniknout desítce alb a nejen ikonická skladba The Message se hraje dodnes. Počítat, kolikrát byl uveden do Síně slávy, by bylo zbytečné. V kostce: do Roxy přijíždí legenda celosvětového formátu a každý fanoušek hip hopu by měl být u toho. Flash je rychlý. Flash je cool. Flash je tu!

tz, jm

Témata: Grandmaster Flash, hip hop, Roxy

zavřít