Jazz ladí tentokrát mladíci Jacob Collier či Kris Bowers

Vydáno 30.03.2016 | autor: Ondřej Bambas

Další ročník festivalu Mladí ladí jazz začíná 30. března vystoupením Carrousel s Les Gars d'en Bas. V následujícím měsíci nabídne vystoupení interpretů ze Spojených států stejně jako z evropských zemí. Přehlídku talentovaných hudebníků uzavře 28. dubna rakouská skupina Schmieds Puls.

Jazz ladí tentokrát mladíci Jacob Collier či Kris Bowers Jazz letos naladí i Jacob Collier

Již sedmým rokem se snaží organizátoři festivalu přiblížit jazzovou hudbu mladé generaci. Díky výhodným cenám vstupného, zajímavé dramaturgii a hlavně nadšením odkrývá domácímu publiku žánr, který si svou tradici buduje již celé století. Přestože nepatří jazzové koncerty k nejvyhledávanějším událostem, mají v České republice tradici a zavedená místa, kde se pravidelně scházejí příznivci kvalitní hudby.

Festival Mladí Ladí Jazz představil další hvězdu - Portico Quartet

V současnosti můžeme za zavedenou značku považovat akci Mladí ladí jazz. Mezi 30. březnem a 28. dubnem proběhne v Jazz Docku, Paláci Akropolis a MeetFactory několik vystoupení. Hned první den se v Praze představí francouzsko-švýcarská skupina Carrousel, která bude prezentovat svou poslední nahrávku L'euphorie. O dva dny později přijede další francouzská kapela. Paris Combo fungují na scéně dvě desetiletí a o svých kvalitách přesvědčili návštěvníky festivalu již před třemi lety.

Největším tahákem je letos Jacob Collier, jednadvacetiletý Brit, který má slušné předpoklady stát se budoucím Jamiem Cullumem. Přestože spolupracuje s těmi největšími hudebníky jazzové scény, stále máte možnost vidět hudebníka v dostatečném předstihu před ostatními. Zážitek slibuje také americký pianista Kris Bowers, který už má na svém kontě ocenění Grammy. Do Prahy míří poprvé, představí zde dva roky starou desku Heroes + Misfits a možná dojde i na nové skladby z připravovaného EP.



Domácí scénu budou letos zastupovat kapely Voila a Android Asteroid. V programu zahrají také finalisté soutěže Jazz Fruit. V ní v minulosti vyhráli Fanfán Tulipán nebo Ostrich Quartet a získali tak možnost nahrát album v profesionálním studiu.

Pro kompletní informace o festivalu navštivte webové stránky festivalu a sledujte facebookové události jednotlivých vystoupení. Připomeňme, že v prodeji jsou pro studenty do 26 let zvýhodněné vstupenky.

text: Ondřej Bambas, foto: Greg Gorman

zavřít