LIVE: Překvapení na Colours v podobě Jacoba Colliera a Nialla Horan, Ewa Farna se dojímala

Vydáno 21.07.2023 | autor: Barbora Turková

Čtvrteční den na Colours of Ostrava měl být ve znamení koncertu britské zpěvačky Ellie Goulding, která ale den před vystoupením svůj set zrušila. Místo ní vystoupil na hlavním pódiu francouzský mág Kavinsky, kterého zase nahradila česká parta Chinaski. O největší překvapení se ale postarali jiní Britové - Jacob Collier a Niall Horan

LIVE: Překvapení na Colours v podobě Jacoba Colliera a Nialla Horan, Ewa Farna se dojímala LIVE: Překvapení na Colours v podobě Jacoba Colliera a Nialla Horan, Ewa Farna se dojímala

Colours of Ostrava
Ostrava, Dolní Vítkovice
20. 7. 2023

Druhý den na festivalu v Dolních Vítkovicích začal lehkou sprškou během koncertu Ewy Farne, které se postarala i den předtím o začátek celého festivalu. Nyní se ale poprvé na festivalu objevila i jako interpretka a to hned na hlavní stage. Sama zpěvačka z toho byla velmi dojatá, nechyběly tak ani slzičky štěstí. Na její koncert dorazili nejen čeští fanoušci, ale také ti polští, kteří to mají do Ostravy opravdu kousek. Tuzemské publikum ale převažovalo, Farna tak mluvila převážně v češtině. Svým příznivcům naservírovala především písně z poslední desky Umami a pozvala je na svůj koncert 14. října do O2 areny. Jako hosté s ní vystoupili Sofian Medjmedj a manžel Martin Chobot, s nímž si střihla duet Ta o nás.

Ewě Farne se na Colours splnil sen, Jacob Collier přivezl svou pestrobarevnou cestu kolem světa

Nasledovalo vystoupení Nialla Horana z One Direction. Z britského boybandu je třetí, kdo do České republiky dorazi, před ním to stihli Louis Tomlinson a Harry Styles. A musím se přiznat, jelikož jsem navštívila i koncerty jeho zmíněných kamarádů, Horan mě svým setem bavil asi nejvíce. Měl skvělou kapelu, především tedy houslistku, sám se bavil, koncert si užíval, zpíval, hrál na kytaru a komunikoval s diváky, hlavně s fanynkami. Ty opravdu převažovaly a jsem si jistá, že pro tu, které Niall vzal telefon, aby se vyfotil přes aplikaci BeReal, to musel být životní zážitek.

A bavil také multiinstrumentalista a obrovský showman Jacob Collier, který má ve svých osmadvaceti letech na kontě pět Grammy z celkem jednácti nominací. Pobíhal po pódiu, střídal nástroje (během 40 sekund vystřídal tři), zpíval, komunikoval s fanoušky, představoval kapelu a neskutečně si koncert užíval. Jeho pestrobarevná show, během které střídal žánry, ale nebyla vůbec vtíravá. Ano, chvilku si to chtělo na umělce zvyknout, ale byl to jedinečný hudební zážitek. 

Chinaski rozezpívali Colours, bavil i Niall Horan

Večer patřil na Liberty stage osvědčené klasice v podobě Chinaski, kteří předvedli svůj tradiční festivalový set a večer zakončil francouzský mág Kavinsky. Ve čtvrtek se ale nemluvilo jen o hudbě, ale i o jedné velké nepříjemnosti. Deník N zveřejnil zprávu, že ostraha nechtěla do areálu vpustit návštěvníka s s duhovými symboly odkazujícími na příslušnost k sexuálním menšinám nebo sounáležitost s nimi. Festival se proti nařčení ohradil a uvedl, že nejde o chybu pořadatelů, ale ostrahy. Na Colours of Ostrava vystupovaly v minulosti desítky intepretů, kteří veřejně LGBT+ podporují a veřejně se k ní i někteří hlásí. Mezi nimi můžeme jmenovat třeba zpěvačku LP, písničkářku Phoebe Bridgers nebo Florence Welch z kapely Florence At The Machine, která LGBT+ podporuje a na koncertě rozvěšuje duhové vlajky.

Text: Barbora Turková, foto: Iveta Valentová, Tereza Slowiková
Témata: Ewa Farna, Jacob Collier, Chinaski, Niall Horan, Sofian Medjmedj, Martin Chobot, Colours of Ostrava

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít