One Direction

Vydáno 09.12.2013 | autor: Marta Šindlauerová

One Direction One Direction

One Direction (často stylizováno jako 1D) je britský popový boy band. Členy kapely jsou Niall Horan (kytara, zpěv), Liam Payne (zpěv), Harry Styles (zpěv) a Louis Tomlison zpěv). Bývalým členem (odešel v roce 2015) je také Zayn Malik, který je dnes úspěšným sólovým zpěvákem.

V roce 2010 se Horan, Malik, Payne, Styles a Tomlison zúčastnili jako jednotlivci sedmé řady britského The X Factor. V takto sólové podobě ale nikdo z nich dále nepostoupil a tak se nakonec dali dohromady jako skupina a to zafungovalo. O tom, kdo přišel s nápadem spojit chlapce dohromady, se dodnes vedou dohady - buď to byl sám Simon Cowell nebo také hostující porotkyně Nicole Scherzinger. Nově utvořená formace si postupně získávala u diváků velkou oblibu, za památné platí jejich vystoupení s akustickou verzí songu Torn. One Direction nakonec skončili na třetím místě, to však Cowellovi vůbec nevadilo a podepsal s nimi nahrávací smlouvu. Chlapci následně nahrávali s několika producenty v několik zemích svou debutovou desku.

Předzvěstí debutu byl singl What Makes You Beautiful, který zaznamenal obrovský úspěch (stal se například nejvíce dopředu zakoupeným singlem v historii Sony Music Entertainment), dobyl také britský žebříček. Špatně se nevedlo ani dalším singlům Gotta Be You a One Thing. 1D se následně zaměřili i na americký trh, What Makes You Beautiful dosáhlo 28. místa v Billboardu, což bylo do roku 1998 nejvyšší umístění debutujícího britského umělce. Debutová deska Up All Night tedy nakonec vyšla na začátku roku 2012, a kromě amerického Billboardu (opět se jednalo o rekord a historický okamžik) dobyla žebříčky i v dalších 16 zemích. 

Druhá studiovka Take Me Home vyšla na podzim 2012, ta získala poněkud zmatené ohlasy - producentsky prý byla kvalitní, bylo však na ní velmi jasně slyšet, že je přiliš uspěchaná a přesně ušitá na míru hitparádám. Své o tom může vyprávět hned první singl Live While We're Young. V roce 2013 pak 1D zaujali i posluchače z jiných sfér, když spáchali cover na song One Way or Another zkombinovaný s Teenage Kicks. Best Song Ever a především pak Story Of My Life jsou pak singly z třetí desky Midnight Memories a přinesly - jak jinak než - opět úspěch. Kritici i část posluchačů však boy band stále považovali za hudbu pro dorůstající slečny, která má do nějaké umělecké hodnoty dosti daleko.  

Po vydání desky Four (2014) ze skupiny odešel Zayn Malik a první deska (Made in the A.M.) vydaná bez tohoto člena pak vyšla v roce 2015.

Diskografie:
Up All Night (2011)
Take Me Home (2012)
Midnight Memories (2013)
Four (2014)
Made in the A.M. (2015)

Další články interpreta

zavřít