Chinaski

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Kapela vznikla roku 1987 s původním názvem Starý hrady. O vznik se zasloužili Pavel Grohman a Michal Novotný, později Malátný. Dva roky po vzniku přichází do skupiny spolužáci Michala z DAMU – Petr Rajchert a Jiří Seydler. Rok 1994 přináší první velké změny a díky vlivu Charlese Bukowskiho se podle jeho postavy přejmenovávají na Chinaski. Vydávají stejnojmenné debutové album a v září roku 1995 je k písni Pojď si lehnout natočen první videoklip skupiny, jehož režie se ujal Jan Hřebejk.

V roce 1997 vychází druhé album skupiny Dlouhej kouř, jejíž stejnojmenný singl je v té době nejhranější písní v rádiích. Kapele přináší velkou popularitu i několik nominací na Ceny akademie. V ten samý rok se točí druhý videoklip Chinaski Podléhám a v režii nahradil Hřebejka Vladimír Michálek. V květnu roku 1998 obdrželi Chinaski zlatou desku za 27 tisíc prodaných alb Dlouhej kouř.

V dubnu 1999 vychází pilotní singl z nové stejnojmenné desky 1. signální. Kapela se dostává do nominace na Výroční cenu České akademie populární hudby jako skupina roku. Chinaski natáčí čtvrou desku, která nese název Na na na a jiné popjevky. Singl Klára je již po prvním týdnu 14. nejhranější skladbou v českých rádiích.

Kapela stihla natočit za dobu své kariéry kolem 20 desek, jejich talent na hitové a rádiové skladby je obdivuhodný a skupina stále zůstává mezi oblíbenými stálicemi české pop music.

 

Diskografie

Chinaski (1995)
St. hadry (1997)
Dlouhej kouř (1997)
1. signální (1999)
Na na na a jiné popjevky (2000)
Originál (2002)
Premium 1993–2003 (2003)
Docela vydařenej den (2004)
Autopohádky (2004)
Music Bar (2005)
Movie Bar (2006)
07, (2007)
Když Chinaski tak naživo (2008)
Autopohádky 2 (2008)
Není na co čekat (2010)
Písničky z Autopohádek (2011)
Best of Chinaski - 20 let v síti (2013)
Rockfield (2014)
Není nám do pláče (2017)

Další články interpreta

zavřít