Příběh českého hitu: Chinaski - 1970

Vydáno 26.01.2023 | autor: Aleš Materna

Chinaski složili během své kariéry celou řádku hitů. Bezesporu mezi ně patří i song 1970,  který oplývá vtipným a zapamatovatelným textem. Jde zároveň o letopočet, kdy se narodili hned dva zakládající členové kapely. Pojďme si nyní přiblížit pozadí a okolnosti, za kterých skladba vznikla.

Příběh českého hitu: Chinaski - 1970 Příběh českého hitu: Chinaski - 1970

„Hudbu napsal František Táborský a text složil Pavel Grohman a já jsem měl už od první chvíle pocit, který často nemívám - že to bude úspěšná písnička,“ prozradil Michal Malátný.

Nevím, jestli je to znát,
možná by bylo lepší lhát,
jsem silnej ročník 70,
tak začni počítat.
Nechci tu hloupě vzpomínat,
koho taky dneska zajímá,
silnej ročník 70,
tak začni počítat.
Tenkrát tu bejval jinej stát,
 a já byl blbej na kvadrát,
jsem silnej ročník 70,
třeba například.

Naši mi vždycky říkali,
jen nehas, co tě nepálí,
jakej pán takovej krám.
Naši mi vždycky říkali,
co mužeš sleduj z povzdálí,
 a nikdy nebojuj sám...

„Pamatuji se, když s tím nápadem kluci přišli, tak jsem jim říkal: ´Jo, je to dobrý, ale ještě tomu něco malinko chybí – co kdyby úvodu předcházelo něco jako padada tá da tá da da tá… Vymyslete něco takového´,“ doplnil zpěvák. „A oni na to: ´Nene, to co jsi zpíval, to je dobrý, to tam dáme…´ Klaplo to. Vznikla úspěšná píseň, kterou hrajeme dodnes. Obdrželi jsme za ni Cenu Anděl za Píseň roku. Ve stejném roce jsme získali i Slavíka," zavzpomínal Malátný. Song byl oceněný také v anketě Žebřík, kde zvítězil v kategorii Skladba roku. 

Nevím, jestli je to znát,
možná by bylo lepší lhát,
jsem silnej ročník 70,
nemoh' jsem si vybírat.
Tak mi to přestaň vyčítat,
neříkat, co jsem za případ,
jsem silnej ročník 70,
a možná že jsem rád.

Naši mi vždycky říkali,
jen nehas, co tě nepálí,
jakej pán takovej krám.
Naši mi vždycky říkali,
co mužeš sleduj z povzdálí,
 a nikdy nebojuj sám.

Skladba 1970 vyšla v roce 2003 na výběru největších hitů kapely Premium 1993-2003 u vydavatelství B&M Music jako jedna ze tří nově nahraných bonusových písní (další dvě byly Možná a Láska a jiná násilí) a byly zařazeny hned na úvod CD.

Čas pádí, čas letí, těžko ta léta vrátíš zpět,
a tak i Husákovy děti dospěly do Kristových let.
Čas pádí, čas letí, a je to zvláštní svět,
a tak i Husákovy děti dospěly do Kristových let.

Čas pádí, čas letí...

„Dobře se mi to zpívá, neboť já jsem narozený také v roce 1970, stejně jako Pavel Grohman. Jsme od sebe věkově asi dva měsíce, byli jsme spolužáci,“ upřesnil Malátný informace o autorovi textu, kterému členové sestavy neřekli jinak než Hroch a s nímž společně založil v roce 1987 kapelu Starý Hrady, později fanoušky překřtěnou na Starý hadry. Z v devadesátých letech vznikli Chinaski. V kapele kromě skládání textů hrál Pavel Grohman na bicí a byl i vášnivým motorkářem, což se mu stalo osudným - v roce 2008 při jízdě na své motorce Ducati tragicky zahynul po havárii na silnici mezi Vamberkem a Žamberkem. 

Příběh českého hitu: Chinaski - 1. signální

A jak se vlastně dostal do textu výraz Husákovy děti? „Vybavuji si, a teď nevím, jestli to Pavla napadlo tam, ale – víte, kde je v Praze Husákovo ticho? Tak se říká tunelu na nábřeží, na rohu byl barák nějakého ministerstva, tuším, že to bylo ministerstvo dopravy,“ zauvažoval Malátný. „Vlastně ne, tam bylo před revolucí UV, neboli Ústřední výbor KSČ. A Husákovo ticho se tomu říkalo, protože tunel byl vybudován, aby nerušili ty potentáty v tom baráku. Jednou jsme tamtudy jeli autem s kapelou a Pavel se mě ptá:  ´Víš, proč se tomu říká Husákovo ticho?´ Já jsem mu odpověděl, že nevím, tak mi to vysvětlil – a myslím si, že to byl ten prvotní impuls, počátek textu, ve kterém se pak objevují právě Husákovy děti.“

Text: Aleš Materna, foto: archiv Rock Report, iREPORT
Témata: Chinaski, Michal Malátný, Pavel Grohman, 1970, Příběh českého hitu

zavřít