LIVE: Chinaski zahájili léto ve vyprodaných Riegrových sadech

Vydáno 17.06.2020 | autor: Roman Jireš

Zahrádka v pražských Riegrových sadech v úterý opět ožila hudbou. V rámci akce Muzika v parku tam sérii koncertů zahájila skupina Chinaski, která svým příznivcům představila písně jak z nového alba, tak starší hitovky.

LIVE: Chinaski zahájili léto ve vyprodaných Riegrových sadech Foto: Jakub Lněnička

"Smířil jsme se s tím, že letos hrát nebudeme. Je to zázrak, který jsem nečekal," prohlásil po první písničce Potkal jsem tě po letech zjevně dojatý zpěvák Michal Malátný, kterému se spolu s kapelou podařilo pět set lístků, které dali organizátoři do oběhu, vyprodat za pouhých šest minut.

LIVE: Chinaski pokřtili ve vyprodaném Lucerna Music Baru novou desku 11

Koncertu pod širým nebem přálo teplé počasí. Fanoušci u jednotlivých stolů seděli s rozestupy a museli dodržovat také nařízenou hygienu, ani to však atmosféře neubralo. Chinaski naopak dokázaly při skladbě Láska & hvězdy desítky lidí rozhýbat, načež pousta z nich opustila svá místa a zaplnila prostor pod pódiem.

"To nám chybělo," konstatoval mezi písněmi Malátný. "Nám taky!" dostalo se mu odezvy od publika, pro které byla návštěva koncertu jakýmsi symbolem alespoň částečného návratu do normálu. Vedle skvělé hudby si pro návštěvníky organizátoři připravili také občersvení v podobě piva, vína nebo panáků.

V programu vsadili Chinaski především na starší hity, jako Dlouhej kouř nebo Vrchlabí, došlo však i na novinky z aktuálního alba 11. Fanoušci si tak mohli se skupinou zazpívat i písně Já a můj kůň nebo Kapradí. A když při songu 1970 nadšená děvčata pod pódiem zpívala "...čas pádí, čas letí...", asi si ani neuvědomovala, jaký zvláštní význam má tenhle text pro Malátného, který na konci června oslaví padesátiny.

Michal Malátný z Chinaski zkusí swing. Nahrává skladbu s Original Vintage Orchestra

Chinaski, jejichž základní skladatelskou dvojici, zpěváka Malátného a kytaristu Františka Táborského, po personálním zemětřesení před dvěma lety doplnili bubeník Lukáš Pavlík, slovenský baskytarista Tomi Okres a klávesista Jan Steinsdörfer, v Riegrových sadech nabídnou druhý koncert ve čtvrtek 18. června. Během léta tam pak v rámci projektu Muzika v parku vystoupí také Anna K., Mirai, Robert Křesťan s Druhou trávou, Banjo Band Ivana Mládka a další.

Chinaski
Riegrovy sady, Praha
16.7. 2020

Text: Roman Jireš, foto: Jakub Lněnička a ilustrační

Témata: Chinaski, Michal Malátný, Muzika v parku, Riegrovy sady

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít