Grammy 2021: Která deska se stane Albem roku? Nominace obdrželi Taylor Swift, Haim i Coldplay

Vydáno 09.03.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Hudební ceny Grammy budou vyhlášeny už tuto neděli. Z několika stovek nových alb vybrali kritikové osm, které budou mít šanci dosáhnout na sošku gramofonu. Zatímco jména některých interpretů budete bezesporu znát, jiná si na české scéně stále hledají svá místa. Seznamte se v našem článku s kandidáty na jednu z nejprestižnějších kategorií.

Grammy 2021: Která deska se stane Albem roku? Nominace obdrželi Taylor Swift, Haim i Coldplay Grammy 2021: Která deska se stane Albem roku? Nominace obdrželi Taylor Swift, Haim i Coldplay


Chilombo - Jhené Aiko

Chilombo je třetím studiovým albem americké zpěvačky Jhené Aiko. Nahrávka vznikla na Havaji a je inspirována islandskou přírodou a tamními tradičními písněmi. Na desce se podíleli například John Legend, Ty Dolla Sign nebo Chris Brown.

Black Pumas – Black Pumas

Black Pumas vydali stejnojmenné album už v roce 2019. Celkem jednadvacet písní psychedelického rázu zprodukoval Jon Kaplan ve spolupráci s Adrianem Quesadou.

Everyday Life – Coldplay

Jak vypadá každodenní život Coldplay? To formace poodhalila na svém osmém studiovém albu. Jeho první část nazvala Sunrise, druhou pak Sunset. Hudební kritici desku hodnotili slovy o poctivě nahraném CD s prvotřídním zvukem a texty, které jsou vše, jen ne banální.

TOP 8 písní pro překonání těžkostí: Nazpívali je Coldplay, Bob Marley, Joan Baez i Elvis Presley

Djesse Vol. 3 – Jacob Collier

Skvělých ohlasů na své album se dočkal také Jacob Collier. Sám svou nahrávku popsal jako „šílenou elektronickou věc“ a nelze jinak než souhlasit. Styly se na desce střídají jako na horské dráze, a to jsme ještě nezmínili spoustu hostů, kterou si zpěvák na album přizval.

Women in Music Pt. III – Haim

Haim platí za jednu z nejlepších dívčích skupin na světě. Minulý rok trio vydalo v červnu své očekávané třetí album pod hlavičkou vydavatelství Columbia. Kritici na něm ocenili především upřímné texty se špetkou zranitelnosti i experimentování napříč širokou škálu žánrů.

RECENZE: Haim nahrály vynikající album. Na Women In Music Part III zpívají o svých trápení s nadhledem

Future Nostalgia – Dua Lipa

Future Nostalgia zažila Dua Lipa opravdový průlom. Obsahuje především skladby žánru disco a zajímavostí je, že název alba vznikl devět měsíců před jeho samotným nahráváním. Zpěvačka vybírala z více než šedesáti písní včetně songů s Arianou Grande či Miley Cyrus. Některé z nevydaných kousků Dua Lipa zařadila na rozšířenou verzi desky.

Hollywood's Bleeding – Post Malone

Rapper Post Malone vydal nahrávku Hollywood's Bleeding v září 2019. Na album si pozval hosty jako Halsey, Ozzyho Osbourneho nebo Travise Scotta, o produkci se pak postarali například Brian Lee či Andrew Watt. V USA se album dostalo na naprostou špičku v prodejnosti, jeho první tři singly pak dosáhly v Billboard Hot 100 prvních příček.

Folklore – Taylor Swift

Jednou z horkých kandidátek na udělení ceny Grammy za Album roku je Taylor Swift, která na desce Folklore přesvědčila o svém textařském umu. Ačkoliv nenapsala písně, které by se na první dobrou staly hity, hudební recenzenti na desce oceňovali především procítěné balady a návrat k písničkářství.

RECENZE: Taylor Swift na Folklore vyměnila barvy za melancholickou šeď

Text: Andrea Štipčáková, foto: archiv iREPORT, FB interpretů
Témata: Jhené Aiko, Black Pumas, Coldplay, Jacob Collier, Haim, Dua Lipa, Post Malone, Taylor Swift

zavřít